
Kadir gecesinin onemini anlayabiliyor muyuz? Kadir gecesi ile ilgili peygamberimiz ne buyurmuştur? Kadir gecesini konu alan ayetler hangileridir? Dr. Murat Kaya anlatıyor...
Ebû Hureyre (r.a) ’den rivÂyet edildiğine gore o şoyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz şoyle buyurdular:
“Kim, îmÂnından dolayı ve (yalnız Allah ’tan ecrini umarak) ihlÂsla Kadir Gecesi ’ni ibÂdet ve tÂatle gecirirse gecmiş gunahları mağfiret edilir.” (BuhÂrî, ÎmÂn, 25)
BU HADİSTEN NE ANLAMALIYIZ? İmÂm BuhÂrî (r.a), arada îmÂnla alÂkalı başka mevzulardan bahsettikten sonra bu bolumde tekrar îmÂnın şûbelerine donuyor.
Kadir Gecesi ’nde melekler karşılaştıkları butun mu ’minlere selÂm verir, her tarafı selÂmla doldururlar. Bu sebeple Kadir Gecesi ayakta olup meleklerin selÂmına muhatap olmak lÂzımdır.
Bir gun Allah Rasûlu (s.a.v) ashÂbına, İsrÂiloğulları ’ndan bir kişiyi anlatmıştı. (Şem ’ûn-i GÂzî isimli) bu zÂt, bin ay Allah yolunda silÂh kuşanarak cihÂd etmiş, gecelerini de ibadetle gecirmişti. Muslumanlar hayretler icinde kalarak ona gıpta ettiler.
Bunun uzerine Allah TeÂlÂ, ummet-i Muhammed ’e olan lûtuf ve merhametini beyan etmek uzere Kadir Sûresi ’ni indirdi:
KADİR GECESİYLE İLGİLİ AYETLER “Biz o (Kur ’Ân ’ı) Kadir Gecesi indirdik. Kadir Gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Rûh o gece Rab ’lerinin izniyle her iş icin iner de iner. O gece, t fecrin doğuşuna kadar tam bir esenlik ve selÂmettir.” (el-Kadîr, 1-5) (Bkz. VÂhidî, EsbÂbu ’n-nuzûl, s. 486)
Bir gece, bin ay ’dan, yani 83 yıl 4 ay gibi uzun bir omurden daha hayırlıdır.
Kadir Gecesi ’ni 12 defa yakalayıp ihy edebilen bir mu ’min, 1000 sene ibadet etmiş gibi sevap kazanır.
Hz. Ali (r.a) bir gun şoyle buyurdu:
“‒Vallahi Hz. Omer ’i Ramazan ayında Teravih namazını cemaatle kılmaya ben teşvik ettim!”
Yanındakiler:
“‒Bu nasıl oldu ey Mu ’minlerin Emîri?” dediler. Şoyle devam etti:
“‒Ona yedinci kat semÂda bir hazîre olduğunu ve ona Hazîretu ’l-Kuds dendiğini haber verdim. Orada, kendilerine Rûh -bir rivayette RûhÂniyyûn- denilen melekler vardır. Kadir Gecesi geldiğinde Rabbimizden dunyaya inmek icin izin isterler. CenÂb-ı Hak da onlara izin verir. Uğradıkları ve icinde namaz kılınan her mescide ve yolda rastladıkları herkese dua ederler. Bu insanlar da meleklerden gelen berekete nÂil olurlar. Ben bunları anlatınca Hz. Omer:
«‒Ey Ebu ’l-Hasan! O hÂlde insanları namaza teşvik edelim de berekete nÂil olsunlar!» dedi ve TerÂvih ’in cemaatle kılınmasını emretti.” (Beyhakî, Şuab, V, 278-279)
Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz Kadir Gecesi ’ni idrÂk edebilmek icin Ramazan ’ın son on gununde îtikÂfa girerlerdi.
Burada affedileceği vaad edilen gecmiş gunahlar, kucuk gunahlardır. Buyuk gunahların, ancak tevbe veya had cezÂsı ile duşeceği ifade edilmiştir. Bazı Âlimler, “Buyuk gunahların bir kısmının hafifletilmesi de umulur” demişlerdir.
İslam ve İhsan