
Kuresel olcekte internet uzerinden faaliyet gosteren binlerce bilincli ateist kişi ve topluluk var. Bunlar oluşturdukları internet websiteleri, forumları, blogları, chat (sohbet) odaları, organizasyonları ve yardım kuruluşları ile fikirlerini sadece ifade etmiyorlar aynı zamanda propaganda ediyorlar. Hatta bazıları, iclerindeki ‘kemikleşmiş ’ din nefretiyle inancı, inanma ihtiyacını ve duygusunu dunya gencliğinin beyinlerinden, kalplerinden sokmek icin aktif caba sergiliyorlar.
Fransız şair, yazar ve duşunur Paul Valery ’nin şu sorusu pek manidar ve duşundurucu: İnsan aklı, kendisinin urettiği şeylere hukmedebilecek mi? Modern iletişim teknolojisinin hÂlihazırdaki goz kamaştıran urunlerinden biri olan interneti duşunduğumuzde bu soruya olumlu cevap verebilmek pek mumkun gozukmuyor. Sayısız bilgi kaynakları, sosyal medyaları, web siteleri ile internet urkutucu bir dipsiz kuyuya benziyor. Ucu bucağı belirsiz bu sanal dunyada sayısız haber, fikir, bilgi, ideoloji, inanc, kavram, sembol, soylem, resim, fotoğraf ve daha pek cok şey herhangi bir sınır, mekÂn, zaman ve kural tanımaksızın oradan oraya surekli seyahat ediyor, hem de milyonlarca, milyarlarca kez. Butun her şey bir goz acıp kapama mesafesinde olup bitiyor.
İNTERNETİN GİRDABINA KAPILAN İNSANLAR
İnternetin, gunumuz dunyasında insanların duygularını, duşuncelerini, davranış kalıplarını, değer yargılarını, sosyal ilişkilerini, tuketim alışkanlıklarını ve hatta gelecek tasarımlarını derinden etkileyen ve donuşturen onemli unsurlardan biri olduğunda şuphe yok. Gunun 24 saatinin buyuk bir kısmını sanal internet ortamında gezinmekle geciren milyonlarca ‘bağımlı ’ insan var ve bunların onemli bir kısmı, sırf internet yuzunden yeme-icme, uyuma gibi temel ihtiyaclarından vazgecebiliyor. Onlarınki, Fransız sosyolog Jean Baudrillard ’ın tam teşhisiyle, bir ‘icine gomulme ’ hÂlidir. İnternetin girdabına kapılan bu fertler kendilerini ailelerine, cevrelerine kapatıp hırcın ve asosyal bireylere donuşebiliyorlar. HÂliyle bu esnada ceşitli bedensel ve zihinsel hastalıklara da ducar olabiliyorlar. Bu kişiler, sanal dunyanın esirleridir. Gercek dunyanın ‘ozgur ’ oznesi olma ulkusunden feragat etmiş, gercek kimliğini, benliğini ve iradesini kaptırmış, kendilerine giydirilmiş sahte kisvelerle sanallığın illuzyondan ibaret aldatıcı, ucsuz bucaksız, hakikatten yoksun evreninde kaybolmuş zavallılardır.
İyi, guzel, faydalı, verimli şeylerle birlikte internette kotu, cirkin, zararlı ve hatta tuyler urperten malzemenin de boy gostermesi, bu sanal dunyanın dizginlenemez karakterini de acıkca gosteriyor. Akla gelebilecek her turlu duşunce, hareket ve oluşumun internet uzerinden kendini rahatca ifade etme imkÂn ve ozgurluğu var; tabiatıyla inancsızlığın farklı tonlarını temsil eden ne kadar kişi, topluluk ya da kurum varsa onlar da bu teknolojik imkÂndan ozgurce yararlanıyorlar. Eskiden toplumsal baskılar sebebiyle inkÂrcılıklarını gizleme ihtiyacı hissedenler bugun internet sayesinde fikirlerini rahatca ifade edebiliyorlar.
Kuresel olcekte internet uzerinden faaliyet gosteren binlerce bilincli ateist kişi ve topluluk var. Bunlar oluşturdukları internet websiteleri, forumları, blogları, chat (sohbet) odaları, organizasyonları ve yardım kuruluşları ile fikirlerini sadece ifade etmiyorlar aynı zamanda propaganda ediyorlar. Hatta bazıları, iclerindeki ‘kemikleşmiş ’ din nefretiyle inancı, inanma ihtiyacını ve duygusunu dunya gencliğinin beyinlerinden, kalplerinden sokmek icin aktif caba sergiliyorlar. Diğer taraftan bizler, cocuklarımızın gayet ‘saf ve masum ’ bicimde internette ‘sorf ’ yaptıklarını duşunebiliriz. Ancak aynı sanal ortamda ateist fikirlerini icin yaymak icin cocuklarımızın saf/masum (!) sanal gezilerini birer av şolenine donuşturmek icin ellerini ovuşturan ‘seyyar' ateistlerin de dolandıklarını unutmayalım. İngiliz ateist yazar Christopher Hitchens ’ın ‘seyyar ateist ’ (portable atheist) kavramını internette gezinen bilincli ve aktif ateistler icin kullanmak kaydıyla odunc alıyorum.
SANAL DUNYANIN SEYYAR ATEİSTLERİ
Gelin konuya ısınma sadedinde bu bilincli ve aktif seyyar ateistlerden birine kulak verelim: "Ben 'aktivist' bir ateistim. İşimden arta kalan vakitlerde bıkıp usanmadan sosyal medyada gezinmek en buyuk zevklerimden biri. Bunu ozellikle Tanrıya inananları yani teistleri avlamak icin yapıyorum. Genellikle dinî bakımdan sağlam alt yapısı olmayanların peşine duşerim. Kişinin nasıl bir alt yapıya sahip olduğunu birkac tuzak sorudan sonra rahatlıkla anlarım. Balık misali oltama takılan bu kişilerle muhabbeti ilerletirim. Sonra sozu dondurup dolaştırıp dine ve Tanrı inancına getiririm. Avımı koşeye kıstırmak icin soruları surekli ben sorarım. Dinlerin irrasyonel olup insanın korkularından turediğini, hayal mahsulu olduğunu, sacma sapan hurafelerden ve col hikÂyelerinden ibaret olduğunu cumlelerimin aralarına sıkıştırırım. Muhatabımın tepkilerini olcerim, cevaplarını dikkatle takip ederim, cumlelerinden bazılarını cımbızlarım, nerede ve nasıl yanıldığını orneklerle ona acıklarım. Baktım ikna cabalarım kÂr etmiyor, koru korune inanmakta ısrarcı, onunla alay ederim. Bazen kendimi tutamadığım olur, hakaretler yağdırırım. Boyle ahmaklara hakaret etmek beni rahatlatıyor. Sonra bırakırım yakasını gider ve başka bir avın peşine duşmek uzere internetin derin sularına dalarım."
Evet, modern iletişim teknolojisi, devasa bir yelpazede yer alan her turlu fikrin internet uzerinden arzı endam ettiği bir dunyayı ayaklarımızın altına seriyor. İnternet, her ceşit fikrin, ideolojinin serbestce uretildiği, yayıldığı, propaganda edildiği, birbiriyle buluştuğu, carpıştığı, değiş-tokuş edildiği sanal bir dunya. Bunun insani, kulturel ve sosyal gelişim acısından katkısı elbette ki goz ardı edilemez. Ama ne var ki, her insan icadı gibi internet de insanın kendisi icin tahmin edilemez riskler, tehditler ve tehlikeler barındırıyor. Başka bir ifadeyle, internet, insanı yoldan cıkarma potansiyeli kendinde her zaman var olan bir beşer icadı; an olur ki, boyutlarına akıl sır ermez. Nitekim internet aynı zamanda kuresel teror organizasyonları icin de son derece hayati ve kullanışlı bir arac değil mi?
Teolojik ve akademik araştırmaların ve tartışmaların konusu olan ateizm, internet sayesinde artık gunluk hayatta sıkca duyulan kavramlardan biridir. Bugun ateizm, herkesin daha fazla farkına vardığı, bir şekilde duyduğu toplumsal bir inancsızlık hareketinin genel adıdır. Hic şuphesiz internet, ateistler icin bir araya gelme, buluşma, inancsızlık halini acıkca ilan etme hususunda bulunmaz bir fırsat sunmuştur. İlaveten internet, ateistlerin birbirlerine destek vermelerini, moral, motivasyon aşılamalarını temin acısından fevkalÂde onemli bir işleve sahiptir. Belki ilginc gelebilir, ama bir kısım ateist internet sitelerinin kız veya erkek arkadaş bulma ihtiyacını karşıladığını bu vesileyle soylemiş olalım. Sozde ateist fikirleriyle sırf bu amac icin bu sitelere takılanların sayısı az değil.
YENİ ATEİSTLER
Bugun, esasen bir İngiliz ve Amerikan patenti taşıyan yeni bir olgu ile karşı karşıyayız: yeni ateizm! ‘Ateistten nefret eden ateist ’ namıyla meşhur Amerikalı felsefeci John Gray ’e gore, yeni ateizm, entelektuel hamlığı ile onceki sapkın akımlardan ayrılan yeni tur bir Hristiyan sapkınlığı. Bu ateizmin onculeri arasında Richard Dawkins, Sam Harris, Daniel Dennett, Christopher Hitchens, Lawrence Krauss, Peter Boghossian, Jerry Coyne, Robert L. Park ve Larry Moran gibi isimleri sayabiliriz.
Yeni ateizmin ‘oncu ’ şahsiyetlerinin fikirleri birkac noktada yoğunlaşıyor. Dini ve dinî inancları eleştirirken sıklıkla muracaat ettikleri alan tabii bilimlerdir. Onlar icin deneysel bilimler, dunya ve evrenin gercek bilgisine ulaşmada yegÂne kaynaktır. Allah ’ın varlığını kanıtlamak imkÂnsızdır; dolayısıyla, tabiatustu bir varlık ya da ilahî bir gerceklik soz konusu olamaz. Her turlu dinî inanc ve uygulama irrasyonel olup aklın kabul edebileceği şeyler değildir. Ahlakın kaynağı dinî değildir; evrensel ve nesnel sekuler bir ahlaki standart vardır. Bilim zeki, rasyonel, iyi, guzel, ilericidir, din ise sacma, irrasyonel, kotu ve gericidir. Dinin, insan hayatına anlam kattığı, onu zenginleştirdiği iddiası tam bir safsatadan ibarettir. Butun bu hususları uc ana kategoride ozetlemek mumkun: Tanrı, melek, cennet, cehennem gibi butun tabiatustu unsurları inkÂr; bilime iman derecesinde guven; dinin sert ve amansız bicimde eleştirilmesi.
Yeni ateistler dine karşı katı, tavizsiz bir muhalefet sergilerler. “Gercek savaş rasyonalizm ile hurafeler arasındadır” der Jerry Coyne ve devam eder, “Bilim, bir rasyonalizm bicimidir, hÂlbuki din hurafelerin en yaygın şeklidir.” Meşhur amansız ateist Dawkins ’in tutumu daha da serttir: “Ben belli bir Tanrı ’ya ya da tanrılar grubuna saldırmıyorum. Bilakis Tanrı ’ya ve butun tanrılara, tabiatustu olan herhangi bir şeye veya her şeye saldırıyorum; bu tanrılar nerede olurlarsa olsunlar, iste gecmişte isterse şimdi icat edilmiş olsunlar, fark etmez.”
HÂlihazırda internette aktif bicimde boy gosteren yerli ya da yabancı ateizmin, yeni ateistlerden, onların eserlerinden ve internet yayınlarından ciddi bicimde etkilendiğini soylemekte yarar var. Amerika ’da yapılan bir araştırmaya gore, Amerikan ateistlerinin %80 ’i yeni ateist hareketinin ozelliklerini sergiliyor ve bu rakamın neredeyse tamamına yakını onların fikirlerinden besleniyor. Bizim yerli internet ateizminin fikri temellerinin bu guc kaynağından beslendiğini soylemek kesinlikle yanlış değil, zira savunulan fikirlerin onemli bir kısmı onlardan bire bir alıntı.
İNTERNET ATEİZMİ
Bu cağdaş ‘oncu ’ ateistlerin fikirlerinden beslenen dunya capında on binlerce, yuz binlerce yerli ve yabancı nihilist genc var. Bunların onemli bir kısmı, internette sosyal medya ağları uzerinden kurulan blog (ağ gunluğu, gunce), weblog (ağ kutuğu) sohbet (cet) odası vb. sitelere ‘takma ’ adlarla (ateist, dinsiz, duşunen ateist, mechul, ozgur, nihil, nihilist, agnostik gibi) uye olmuş vaziyetteler. Bu yerli ve yabancı siteleri gezdiğinizde ozellikle şu uc husus dikkat cekiyor: basmakalıp soylemler, sloganlar, jargonlar uzerinden korkunc bir din duşmanlığı; tartışılan konular hakkında kimi zaman genellemeci, kimi zaman indirgemeci, derinlikten yoksun, sığ bir kara ‘cehalet ’; dinî inanc sahipleri ile alay etme, onları ‘aptal ’, ‘geri zekÂlı ’, ‘yobaz ’ vb. lakaplarla niteleme. Karamsar, nihilist bir ‘şuphecilik ’ bu kişileri esir almıştır. Dini ‘bronz cağı efsaneleri ’, dini inanc sahiplerini ise 'gerici yobazlar' olarak goren bu ateistlerin derin bir kin ve nefretle inananları taciz etmek, dinlere saldırmak internetteki din tartışmalarının temel stratejisini oluşturuyor.
UZERİ ORTULMUŞ EZİKLİK
İnternetteki yerli ve yabancı ateist bloglarında tartışmalar birkac anahtar konu uzerinde yoğunlaşıyor. Bunlar arasında 'evrim' onemli yer tutuyor. İnsanın ve hayatın kaynağını acıklamada eski cahil, temelsiz mitlere ihtiyacının olmadığı, zira bilimin bu meseleyi acıklığa kavuşturduğu klasik bir tez olarak savunulur. Bununla bağlantılı ikinci onemli itiraz Tanrı'nın varlığına yapılır. Ateist anlayışa gore, Tanrı ’nın varlığını ispat imkÂnsızdır, dolayısıyla olmayan bir Tanrı ’nın evreni yaratması da soz konusu değildir. Eğer evren Tanrı tarafından yaratıldıysa, onu da bir yaratan var demektir. Bir diğer onemli konu ise 'kotuluk' problemidir. Bu dunyada acı, ıstırap, cile ve olumun varlığı her şeye kÂdir, her şeyi bilen, merhamet ve sevgi dolu bir Tanrı ’nın varlığı ile celişmektedir. Bu bağlamda, mesela, şayet varsa, her dinin Tanrısı kotudur. Aksi hÂlde iki ihtimal soz konusudur; ya Tanrı sevgidir, fakat acıyı ve olumu durdurmaya gucu yetmiyor, ya da Tanrı her şeye kÂdir ama bizi umursamıyor.
İnternetteki yerli ateist bloglarda yapacağınız ustun koru bir gezintide dikkatinizi cekecek ilk şey, sadece dine ve dinî değerlere değil, aynı zamanda bu toplumun diğer sosyal ve kulturel değerlerine de isyan, inkÂr ve kufur hÂlidir. Haşmet Babaoğlu'nun ifadeleriyle soyleyecek olursak, 'uzeri ortulmuş bir eziklik' ile 'kendini imhaya yonelmiş bir saldırganlık' hÂlidir onlarınki. "Genclerin hÂlleri nicedir, kafaları nerelerdedir, kalpleri yerli yerinde midir?" diye soran Babaoğlu. "Ete kemiğe burunmuş can sıkıntısı ve huzun" olan bu genclik, “icinde yaşadığı Musluman kultur ikliminin Allah, Âlem ve insan tasavvurlarından nasibi kesilen karamsar nihilistler ordusunun” yalnız bir eridir.
AKTİVİST ATEİSTLER
İnternet ateizminin ‘tuhaf ve basit ’ dunyasından edindiği bilgi kırıntıları ile sosyal medya uzerinde dini inanc sahiplerini ‘tirollemek ’ (taciz etmek) peşinde koşan yerli ateistler de mevcut. Bunlar kendilerini ‘aktivist ateist ’ olarak tanıtırlar. Din mensuplarını uyarmak ve yanlış yolda gittiklerini onlara anlatmak, dinin modern dunyanın sorunlarını cozmede ve evrenin işleyişini acıklamada yetersiz kaldığını acıklamak, şiddet ve terorden başka bir şey uretmediğini gostermek gibi gerekcelerle inananları taciz ederler. Bu sitelerin uyelerinin kendi kimliklerini gizleme noktasında oldukca hassas davrandıklarını vurgulamış olalım.
Nasıl gunumuz inanc toplumu gecmişin inanc toplumlarının genlerini taşıyorsa, gunumuz ateist toplumu da gecmişin ateist toplumlarının genlerini bunyesinde taşıyor. İnkÂrcılar dun vardılar, bugun de varlar ve yarın da var olacaklar. Tarih boyunca en esaslı ve cetin mucadele inanc ile inancsızlık yani iman ile kufur arasında olmuştur ve bu mucadele yeryuzunde insan varlığı devam ettiği surece surecektir.
İnternetin ‘kirli ’ dunyası ile beyinleri, dimağları kirlenen, safiyetleri kaybolan, hicliğin kucağında cırpınan ‘yerli ’ seyyar ateistlerine el uzatmalıyız; bunu kalpleri taşlaşmadan, muhurlenmeden yapalım…
Kaynak: Prof. Dr. Adnan Bulent Baloğlu, Diyanet Aylık Dergisi, Ağustos-2017
İslam ve İhsan
PAYLAŞ:
İLGİLİ YAZILAR
Gencleri Dînî Hayattan Uzaklaştıran Sebepler
Sosyal Medyanın Gencleri Estetik Yaptırıyor
Turkiye'nin Youtuber Gencleri
Gencleri Gunaha Girmekten Nasıl Koruruz?
Gencleri Camiye Ceken Etkinlik
Gencleri Hayra Nasıl Teşvik Ederiz?
YORUMLAR İlk yorumu yapan siz olun!
Yorum Ekle
Gonder
Son Eklenenler
Yetimleri Yedirmenin Fazileti
Evli Olmayan Kişilere Oda Kiralamak Caiz mi?
Lev Enzelna Okunuşu ve Anlamı
İstimdÂdın İnsan Psikolojisi Ve Tasavvufî Acıdan İzahı
Asr-ı SaÂdette İstimdada Ornek veya Delîller Var mı?
EDİTORUN SECTİKLERİ
İFTAM Akademi 2023-2024 Eğitim Donemi Kayıtları Başladı!
Suffe Meclisi ’nin 2023-2024 Donemi Kayıtları Başladı
Hudayi Yurtlarına Kayıt Fırsatını Kacırmayın!
Huzem 2023 - 2024 Donemi Kayıtları Başladı
Sosyal Girişimcilik Akademisi Başvuruları Devam Ediyor
İslam ve İhsan İslam, Hz. Adem ’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gonderilen tum dinlerin ortak adıdır. Bu gerceği ifÂde icin Kur ’Ân-ı Kerîm ’de: “AllÂh katında dîn İslÂm ’dır …” (Âl-i İmrÂn, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka Âyet-i kerîmede şoyle buyurulur: “Kim İslÂm ’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (boyle bir dîn) asl kabul edilmeyecek ve o Âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrÂn, 85)
... Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslÂm, Allah ’tan başka ilÂh olmadığına ve Muhammed ’in Allah ’ın Rasûlu olduğuna şehÂdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekÂtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna guc yetirip imkÂn bulduğun zaman KÂ ’be ’yi ziyÂret (hac) etmendir” buyurdular.
“İman Nedir?” sorusuna “–Allah ’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, Âhiret gunune inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmÂn etmendir” buyurdular.
İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsÂn, Allah ’a, onu goruyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu gormuyorsan da O seni mutlaka goruyor” buyurdular. (Muslim, ÎmÂn 1, 5. BuhÂrî, ÎmÂn 37; Tirmizi ÎmÂn 4; Ebû DÂvûd, Sunnet 16)
Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gonderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sunneti tum Muslumanlar icin yol gosterici rehberdir.
Tum insanlığa rahmet olarak gonderilen ornek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sunneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız surece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah ’ın kitabı ve Peygamberinin sunnetidir.” (Muvatta ’, Kader, 3.)
Tasavvuf; CenÂb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmÂn”ı “ihsÂn” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf ’i yola girmekten gaye istikamet uzere yaşayabilmektir. İstikÂmet ise, Kitap ve Sunnet ’e sımsıkı sarılmak, ilÂhî ve nebevî tÂlimatları kalbî derinlikle idrÂk edip onları hayatın her safhasında vecd icinde yaşayabilmektir.
Dua, Allah TeÂl ile irtibatta bulunmak; O ’na gonulden yonelmek, meramını vÂsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Musned, 1/307)
Zikir, butun tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir usul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak AllÂh ’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, acık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan onemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkur etmek, "elhamdulillah" demek, şukretmek zikirdir.
İlim ve hÂl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hÂl) sozlukte "durum bilgisi" demektir. Butun muslumanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyac duyduğu, bir bakıma musluman olmanın ve muslumanlığın icaplarını yerine getirmenin on şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.
İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda guvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.
Daha Fazla
Namaz Nasıl Kılınır?
Dualar ve Zikirler
İslam Nedir?
Hastalar İcin Şifa Duaları
Gusul Abdesti Nasıl Alınır?
Namaz Sureleri
Ayetler ve Sureler
İslam ve İhsan
Kuran ve Meali, Tefsiri
Tovbe Duası
Kuran ’da Gecen İsimler
Sıkıntı Duaları
Nazar Duası
Peygamberimizin Hayatı
Abdest Nasıl Alınır?
Ayetel Kursi Oku
Bereket Duası Oku
Salavat Nasıl Getirilir?
Kuran ’da Gecen Dualar
Hadiste Gecen Dualar
Evlilik İle İlgili Ayet Hadisler
Dort Halife Kimdir?
Kamet Nasıl Getirilir?
Ramazan Ayı
Zekat Nedir?
Yemek Duası
İbadet Hayatımız
Sağlık – Sıhhat
Temel Dini Bilgiler
Kim Kimdir?
Yasin Suresi
Ne Nedir?
Hadisler
Vakıa Suresi
Sahabelerin Hayatı
Nazar Duası Oku
Seyyidu ’l İstiğfar Duası
Fatiha Suresi
Ezan Duası
Kuran Oğreniyorum
Erkam Medya © islam&ihsan | 2013 - 2023
islamveihsan.com altında yayınlanan yazıların tum hakları mahfuzdur. Kaynak gosterilse veya habere aktif link verilse dahi yazıların tamamı izinsiz kullanılamaz.