
Hicri Yılbaşı, veya 1 Muharrem (kameri) hicri takvime gore Zilhicce ayının son gecesini Muharrem ayının birinci gunune bağlayan zaman dilimidir. Yani Muharrem ayı, hicrî kamerî yılın birinci ayıdır ve Muslumanlar'ın ibadetlerini ayarladıkları Hicri takvimin de miladıdır. Hicri Yılbaşı bu yıl 21 Eylul 2017 tarihinde kutlanacak.
Muslumanlar icin bir donum noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa acmıştır. Hz. Omer ’in halifeliği doneminde hicretin gercekleştiği gun, Hz. Ali ’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O gunden itibaren de İslam Âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul gormuştur. Muslumanlar icin bir milat olan hicret; Allah ’a ve O ’nun Elcisi Rahmet Peygamberine gonulden bağlılığın bir ifadesi; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan yolculuktur. Hicret, Allah rızası icin; anadan, babadan, evlattan, yardan, diyardan, maldan, mulkten hatta candan vazgecmenin ibretli ve meşakkatli bir oykusu; Yuce dinimizin rahmet yuklu mesajlarını butun insanlığa ulaştırmak icin cıkılan nebevi yolculuğun adıdır. Oyle ki tebliğ hicreti doğurmuş, hicret ise tebliği yoğurmuştur. Kısaca hicret Muslumanlar icin bir milattır. Hicret, Allah yolunda fedakÂrlığın, yardımlaşmanın kardeşliğin zirvesidir.
"MUHARREM AYI" İSLAM ALEMİ İCİN NEDEN ONEMLİ?
"Haram kılınmış" ve "hurmete layık" anlamlarına gelen muharrem ayı, İslam alemi icin buyuk onem taşıyan aylardan biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca aşure gunu de (muharremin 10. gunu) Hicri tarihin başlangıcı olan muharrem ayında yer alıyor. Aşure gunu, Yahudilik ve Hristiyanlığın yanı sıra İslamiyet oncesi cahiliye doneminde de onemli kabul ediliyordu.
Aşure gunune ilişkin İbn-i Abbas'ın şoyle dediği rivayet edilmiştir:
"Hz. Peygamber Medine'ye geldiğinde, Yahudilerin aşure gunu oruc tuttuklarını gordu. 'Bu nedir?' diye sordu. 'Bu hayırlı bir gundur. Bu, Allah'ın İsrail oğullarını duşmanlarından kurtardığı, bu sebeple de Musa'nın oruc tuttuğu gundur' dediler. Bunun uzerine Hz. Peygamber, 'Ben Musa'ya sizden daha layığım' buyurdu ve hem kendisi bu gunde oruc tuttu hem de başkalarına oruc tutmalarını emretti."
AŞURE GUNU ORUC TUTULMALI
Aşure gunu oruc tutulması uygulaması, Ramazan orucu farz kılınana kadar devam etti ve "Ey iman edenler, Allah'a karşı gelmekten sakınmanız icin oruc, sizden oncekilere olduğu gibi size de farz kılındı." (Bakara, 183) ayeti inince, aşure orucu, isteyenin yaptığı ibadet haline geldi.
Hz. Peygamber, "Ramazan ayından sonra tutulan orucların en hayırlısı, Allah'a izafetle (Allah'ın ayı denilerek) şereflendirilen muharrem ayında tutulan oructur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz ise geceleyin kılınan namazdır." hadisiyle muharrem ayının onemine işaret etti.
Rivayete gore, muharrem ayının 10. gununde başka bazı onemli olaylar da yaşandı. Hz. Nuh'un gemisi tufandan kurtulup, Cudi Dağı'na aşure gunu oturdu. Hz. Ademin tovbesi kabul edildi. Hz. İbrahim, Nemrut'un ateşinden kurtuldu. Hz. Yakub, oğlu Yusuf'a kavuştu. Hz. Musa ve İsrail oğullarının firavunun zulmunden kurtulmaları aynı gunde gercekleşti.
İslam ve İhsan