
Kızgınlık ve ofkesini geciştirebilmek, boylesine onemli ve faydalı bir meziyettir. Ancak bunu başarmak oldukca zordur. Bu sebeple kin ve ofkenin zararından kurtulabilmenin en iyi yolu baştan kızmamaktır.MuÂz İbni Enes ’ten -radıyallahu anh- rivÂyet edildiğine gore Nebî -sallallahu aleyhi ve sellem- şoyle buyurdu:
“Gereğini yapmaya gucu yettiği halde ofkesini yenen kimseyi Allah, Kıyamet gunu herkesin gozu onunde cağırır, hûriler arasından dilediğini secmekte serbest bırakır.” (Ebû DÂvûd, Edeb 3 ; Tirmizî, Birr 74; KıyÂmet 48. Ayrıca bk. İbni MÂce, Zuhd 18)
HADİSİN ACIKLAMASI
Peygamber Efendimiz, sabırla ilgili tavsiyelerine uyan ve ofkesini yenmeyi başaran kişilere bu hadiste bir mujde vermektedir. Nefsinin kızgınlığını yatıştırana, yine nefsi teskin edici cinsten olmak uzere Âhirette istediği hûriyi secme serbestisi... Bu, dunyadaki peşin faydaları yanında sabrın Âhirette de fayda vereceğini, yani meselenin uhrevî boyutunu gostermektedir. Bu mujde inananları, ofkelerini yenip sabretmeye ciddî bir şekilde teşvik etmektedir.
Hadiste “ofkesinin gereğini yerine getirmeye gucu yettiği halde” kaydı onem arzetmektedir. Onemli olan da boyle gucu yettiği anda sabredebilmektir. “Kızgınlığını yenip insanları bağışlamak” olgun mu ’minlerin ozelliklerindendir [bk. Âl-i İmrÂn sûresi (3), 133-134].
“Gereğini yerine getirmeye gucu yettiği halde, ofkesini yenen kimsenin kalbini, Allah emniyet ve imanla doldurur”, “Gazabını teskin edenin Allah ayıplarını orter” hadisleri de kin, nefret ve hiddetine hÂkim olanlara verilecek diğer karşılıkları belirlemektedir.
“Gereğini yerine getirmeye gucu yettiği halde” kaydı, ozellikle yoneticileri hedef alan mesajlar ihtiva etmektedir. Onların hiddetlerine hÂkim olmaları hic şuphesiz bir cok haksızlığa ve telÂfisi imkÂnsız bazı kayıplara mÂni olur. Bu sebeple, iktidar sahiplerinin kin ve ofkelerini yenmeleri ayrıca bir onem arzetmektedir.
Kızgınlık ve ofkesini geciştirebilmek, boylesine onemli ve faydalı bir meziyettir. Ancak bunu başarmak oldukca zordur. Bu sebeple kin ve ofkenin zararından kurtulabilmenin en iyi yolu baştan kızmamaktır.
HADİSTEN OĞRENDİKLERİMİZ
1. Kızgınlığı yenmek Allah TeÂl ’yı memnun eder.
2. Sabrın en değerlisi gucu yeterken kızgınlığını bir tarafa bırakıp insanları affedebilmektir.
3. Sabrın sonu selÂmettir.
Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan