Dunyada sevap veya gunah işlediğimiz zaman neyi hatırlamalı ve neye dikkat etmeliyiz? Ayeti kerime dunyada işlenen zerre kadar iyilik ve kotuluk hakkında ne buyuruyor?CenÂb-ı Hak buyuruyor:

“Kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu gorur. Kim de zerre kadar kotuluk yapmışsa onu gorur.” (ZilzÂl, 7-8)

Rasûlullah (sav) buyurdular:

“Gercek şudur ki kÂfir bir iyilik yaptığı zaman, onun karşılığında kendisine dunyalık bir nimet verilir. Mu ’mine gelince, Allah onun iyiliklerini Âhirete saklar, dunyada da yaptığı kulluğa gore ona rızık verir.” (Muslim, MunÂfıkîn, 57, 56)
SANA OĞRETTİKLERİNDEN BANA DA OĞRET! Bir şahıs, Nebiyy-i Ekrem Efendimiz ’e gelmiş ve:

“–Ey Allah ’ın Rasûlu, Allah ’ın sana oğrettiklerinden bana da oğret!” demişti. Rasûlullah (sav) onu, kendisine Kur ’an oğretmesi icin ashÂbından birine gonderdi. SahÂbî ona ZilzÂl sûresini sonuna kadar oğretti. “Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu gorur. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu gorur” Âyetlerine gelince, bu ifadelerden son derece muteessir olan şahıs, derin duşuncelere daldı ve:

“–Bu bana yeter” dedi. Bu durum Hz. Peygamber (sav) ’e haber verilince:

“–Onu bırakın! Zira o hakîkati idrak etti, anlayış sahibi oldu” buyurdu. (Suyûtî, ed-Durru ’l-mensûr, VIII, 597)

Yine, bir bedevi Allah Rasûlu ’nun bu Âyetleri okuduğunu dinleyince:

“–Ey Allah ’ın Rasûlu, zerre ağır­lığı kadar mı?” diye sordu. Rasûlullah (sav):

“–Evet” buyurdu. Bir anda hÂli değişiveren bedevî:

“–Vay benim kusurlarım!” dedi ve bu sozlerini defalarca tekrarlayıp durdu. Sonra da işittiği Âyetleri tekrar ederek kalkıp gitti. Rasûlullah (sav) onun ardından:

“–İman bu bedevînin kalbine girdi” buyurdu. (Suyûtî, ed-Durru ’l-mensûr, VIII, 595)

Nasıl ki insan emri altında calışan memurlardan tÂlimatlarına uyan ile uymayan arasında bir ayrım yapıyor, sozunu dinleyeni seviyor ve karşılığını veriyor, dinlemeyene ise kızıyor ve onu işten atıyorsa, Âhirette de durum buna benzer. Hesap sonrası, dunyadayken iman eden ve sÂlih amellerle dolu guzel bir hayat yaşayanlar cennete, inkÂr edenler de cehenneme gideceklerdir. İman edip de gunah işleyenler, ya gunahları nisbetinde cehennemde cezalarını cektikten sonra veya Allah ’ın affına mazhar olurlarsa doğrudan cennete gireceklerdir.
Kaynak: Altınoluk Dergisi, 2g1d.com Hizmeti
İslam ve İhsan
KOTULUK YAPARSAN HEMEN İYİLİK YAP