Kadın girişimci Melis Tasacı, hem kendi ayakları ustunde durabilmek hem de engellilerin gunluk hayatlarını kolaylaştırmak icin kurduğu firmada uretilen engelli rampalarını 7 ulkeye ihrac ediyor.
Melis Tasacı, Hacettepe Universitesi İstatistik Bolumunde okurken engellilere yonelik urunler ureten sektorde calışmaya başladı. Bu surecte engellilerin karşılaştıkları sorunları yakından gorme fırsatı bulan Tasacı, 23 yaşında universiteden mezun olduktan sonra arabasını satarak firmasını kurdu.
Firmasında urettiği engelli rampalarını, Fransa, İsrail, Romanya, Rusya, Gurcistan başta olmak uzere 7 ulkeye ihracat eden Tasacı, Kadın Girişimciler Derneğinin de en genc uyeleri arasında yer alıyor.
Tasacı, iş hayatındaki başarısını ve yaşadığı zorlukları AA muhabirine anlattı. Universite birinci sınıftayken calışmaya başladığı firmada engelli urunlerini araştırdığını ifade eden Tasacı, engellilerin herhangi bir yere ulaşmada zorluklar yaşadığını fark ettiğini, bu nedenle portatif engelli rampaları uzerinde yoğunlaştığını soyledi.
Firmasını 2008'de kurduğunu anlatan Tasacı, iş hayatının ilk zamanlarında engelli rampalarını ithal ettiklerini dile getirdi. İki yıllık bir Ar-Ge calışması sonucunda rampaları kendilerinin uretmeye karar verdiklerini ifade eden Tasacı, şu değerlendirmede bulundu:
"Turkiye'de ilk kez portatif engelli rampaları ureten firmamızı kurduk. Bankalar, hastaneler, okullar, kamu kurumları, kamu hastaneleri ve bakanlıklarda bu rampalarla engellilere erişim sunuyoruz.
Ne kadar kolay, ne kadar pratik olursa, kullanıcı icin ne kadar ekonomik olursa o kadar fazla alanda engelliler erişime sahip olacaktı. Turkiye'de urettik. Talepler beklediğimizin uzerinde oluyor. Bizim icin en buyuk atılım yurt dışına ihracatımız oldu. Belli bir kaliteyi sağladıktan sonra yurt dışında ilk kez Turkiye'yi temsil eden ilk firma olarak fuarlara katıldık. Hala bu alanda tek firmayız. Şu anda 7 ulkeye ihracat yapıyoruz. En buyuk talep bize Fransa ve Romanya'dan geliyor. Avrupa bu konuda bizden bir adım onde. Şu anda uretimimizin yuzde 85'ini ihrac ediyoruz. Turkiye'de talebin oluşmasını cok istiyoruz yerli uretim noktasında. Dubai, İsrail, Gurcistan, Rusya'ya gidiyor urunlerimiz."
Girişimciliğin zorlu bir surec olduğunun altını cizen Tasacı, "İlk adımı atmak icin ya cesaretiniz olacak ya da finans kaynağınız limitsiz olacak. Cok yuksek bir finans kaynağım yoktu ama vosvos bir arabam vardı. Onu 3 bin 500 liraya sattım ve ilk şirketimizi kurduk. Adım adım ilerleyerek, uretimi de bir anda buyutmeyerek, talebe gore genişleterek firmayı şu anda bu hale getirdik." dedi.
"FABRİKA GİBİ BİR AİLEM VAR"
İş hayatındaki en buyuk şansının ailesi olduğunu ifade eden Tasacı, arkasında fabrika gibi bir ailesi olduğunu dile getirdi. Tasacı, kardeşinin ODTU Maden Muhendisliği, babasının da Hacettepe Elektronik Muhendisliği mezunu olduğunu, İvedik Organize Sanayi Bolgesi'ndeki firmasında tum aile bireyleriyle bir arada calıştığını soyledi.
Tasacı, "Bizim cıkardığımız urunlerde her şey bizim kontrolumuz altında cıkıyor. Bir iş yapmak isteyenler 'Aman ne gerek var?' sozleriyle karşılaşacaklar. Eğer inanıyorlarsa vazgecmesinler. Denemek icin bir sureyi riske atmanız gerekiyor. Ozellikle kadınlar iş yapmalı. Kadınlar yapabilir. Ben aluminyumu, engelli urunlerini, rampayı sectim. Bu konuda bilgi sahibiydim. Bilgi sahibi ve deneyim olduğunda hepimiz başarabiliriz." sozlerine yer verdi.
Kaynak: AA
İslam ve İhsan