Dinimize gore cocukların anne babalarına karşı gorevleri ve sorumlulukları nelerdir?Hem Kur ’Ân-ı Kerîm ’de hem de hadislerde coğunlukla Allah ’a kulluk vecîbesinin hemen ardından ana babaya saygılı olma ve iyi davranmanın bir gorev olduğuna dikkat cekilir. (mesel bk. el-En‘Âm 6/151-153; el-İsr 17/22-37)
ANNE BABAYA SAYGI Meryem sûresinde Hz. İbrÂhim ile babası Âzer arasındaki bir diyalogu aktaran Âyetler (19/41-88), evlÂdın ebeveynine karşı saygısına bir ornek oluşturması bakımından ilgi cekicidir. Burada Hz. İbrÂhim Âzer ’e her sozunun başında “babacığım” diye hitap eder; babası muşrik olmasına, son derece kaba ve tehdit edici ifadeler kullanmasına rağmen yine de o saygısını koruyarak, “SelÂm olsun sana! Rabbimden senin icin af dileyeceğim” der.
EN ONEMLİ AMELLER Hz. Peygamber de en onemli amelleri, Allah katındaki değerine gore, “Vaktinde kılınan namaz, ebeveyne iyilik ve Allah yolunda cihad” (BuhÂrî, “Edeb”, 1; Muslim, “ÎmÂn”, 137) şeklinde sıralamıştır.
BUYUK GUNAHLAR Cok meşhur bir hadiste, “kebÂir” (buyuk gunahlar) diye bilinen başlıca kotuluklerin en buyukleri, “Allah ’a ortak koşmak, ebeveyne Âsi olmak ve yalan yere şahitlik yapmak” (BuhÂrî, “Edeb”, 1; Muslim, “ÎmÂn”, 143, 144) şeklinde ifade edilmiştir.
COCUKLARIN ANNE BABAYA KARŞI SORUMLULUKLARI Ana babaya iyilik edip onları incitmekten kacınmanın onemine dair pek cok Âyet ve hadisin yanında, ahlÂk kitaplarında da konuya buyuk onem verilmiş; onların, birer insan olarak tabii haklarının yanında; evlÂtların onlara karşı yerine getirmeleri gereken bircok gorevden soz edilmiş olup bunların başlıcalarını şoyle sıralamak mumkundur: Maddî ve mÂnevî ihtiyaclarını karşılamaya, huzurlu bir yaşama ortamı sağlamaya calışmak, istetmeden vermek, kendilerinden aşırı fedakÂrlıklar beklememek, haklarında şikÂyetci olmamak, kusurlarını saklayıp iyiliklerinden soz ederek itibarlarını korumak, uyarılmaları zorunlu olan durumlarda ise uyarıları incitmeden yap- mak, hayatta iken ve oldukten sonra haklarında duacı olmak, haram olmayan konularda isteklerini yerine getirmek, hayır ve ibadetlerine yardımcı olmak, olduklerinde vasiyetlerini yerine getirmek ve arkalarından hayır hasenatta bulunmak, hÂtıralarını yaşatmak uzere dostlarıyla ve sevdikleriyle ilişkiyi devam ettirmek, nihayet dinin ve orfun gerekli veya guzel bulduğu diğer hususlarda lÂzım geleni yapmak.
Kaynak: İslam İlmihali 2, TDV Yayınları
İslam ve İhsan
ANNE BABAYA NASIL DAVRANMALIYIZ? - VİDEO