İslam ’da yetim hakkı nedir? İslam ’da yetim ve oksuzlere verilen onem.Her toplumda olduğu gibi bizde de cok sayıda yetim vardır. Nice yetimler, ellerinden tutacak, kendilerini hayatın zor ve katı şartlarına alıştıracak rehberleri olmadığı icin ezilmişler, itilip kakılmışlar ve adeta kotu insan olmaya zorlanmışlardır. Efendimiz hadislerinde bizleri bu durumdan şoyle sakındırıyor:
“Musluman icinde en hayırlı ev, kendisine iyilik yapılan bir yetimin bulunduğu evdir. Muslumanlar icinde en kotu ev de kendisine kotuluk yapılan bir yetimin bulunduğu evdir.” (İbn-i MÂce, Edeb, 6)
HÂsılı, bu yavrulara sahip cıkmak, toplumun bir acığını kapamak, bir yarasını sarmak, kısacası mu ’min olmanın mesûliyetini yerine getirmek demektir. Hayatın zorluklarının bir yetimi ezmesine mani olanlar, şu hadîs-i şerîfin va ’dettiği hesapsız mukÂfatı elde ederler:
“Bir kimse sırf Allah rızÂsı icin bir yetimin başını okşarsa, elinin dokunduğu her sac teline karşılık ona sevap vardır…” (Ahmed b. Hanbel, V, 250)
Her sac teline karşılık bir sevap, ne buyuk mukÂfattır! Şu halde yureğinden kopup gelen derin bir şefkat duygusuyla bir yetimi kucaklayıp bağrına basan, ona yalnızlığını ve yetimliğini unutturmaya calışan bir kimse, ilÂhî rahmet sağanağı altında yıkanmış ve gunahlarından arınmış olmaktadır.
Kaynak: Yrd. Doc. Dr. Mustafa Ozturk, Efendimiz ’den AhlÂk Olculeri, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan