Sadaka hastalık ve belayı defeder. Peki sadaka borcu nasıl hesaplanır? Camiye gitmek sevap mıdır? Peygamberimizin hadis-i şerifte belirttiği hem insÂnî hem İslÂmî meziyet ve iyilikler.Ebû Hureyre radıyallahu anh ’den rivayet edildiğine gore Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu:
İnsanların her bir eklemi icin her gun bir sadaka gerekir. İki kişi arasında adÂletle hukmetmen sadakadır. Bineğine binmek isteyene yardım ederek bindirmen yahut yukunu bineğine yuklemen sadakadır. Guzel soz sadakadır. Namaz icin mescide giderken attığın her adım bir sadakadır. Gelip gecenlere eziyet veren şeyleri yoldan gidermen de sadakadır.” (BuhÂrî, Sulh 11, CihÂd 72, 128; Muslim, ZekÂt 56. Ayrıca bk. Ebû DÂvûd, Tatavvu ’ 12, Edeb 160)
SADAKA BORCU Biraz yukarıda gecen 119 nolu hadiste her eklem (ve kemik) icin bir sadaka gerektiğini oğrenmiştik. Bu hadîs-i şerîften de sadaka borcunun “guneşin doğduğu her gun icin bir sadaka” olduğunu oğrenmekteyiz.
HER ŞEYİN BAŞI Sağlık her şeyin başıdır; en buyuk devlettir. Vucudumuzdaki kemik-mafsal (eklem) yapısı, yani iskelet, aynı zamanda hayatın ve sağlığın da temel yapısıdır. Binaenaleyh bunların her biri icin her gun bir iyilik ve sadaka borcumuzun olması pek tabiîdir. Zira aslında biz, her gun yeni bir gunu, başka bir hayatı yaşamaktayız.
MUSAMAHA DİNİ NEDİR? İşte bu gorevimizin yerine getirilmesinde de “musamaha dini” olan İslÂm imdadımıza yetişiyor. Hayır yollarının cokluğu ilkesiyle bizleri rahatlatıyor. İşimizi kolaylaştırıyor. Bu hadîs-i şerîfte de yeni bazı hayır yolları ve imkÂnları onumuze konulmaktadır. Dargın iki muslumanın arasını bulmak, hayvanına veya arabasına binmeye calışana yardımcı olmak, eşyasını yuklemekte, taşımakta gucluk cekenlere yardım etmek, camiye namaz icin giderken yurumek. Bu demektir ki, beş vakit namazını camide kılmaya ozen gosteren ve en az gunde uc yuz altmış adım atan Musluman, eklem ve kemiklerinin o gunku sadaka borcunu odemiş olur. Sağlığına hizmet etmiş olur.
Gelip gecenleri rahatsız eden her şeyi yoldan kaldırmanın sadaka olduğu bu hadîs-i şerîfte de tekrar edilmektedir. Bu da konunun ehemmiyetini gostermektedir. Hadisimiz 250 numarada tekrar gelecektir.
HADİSTEN OĞRENDİKLERİMİZ
1. Din kardeşlerinin arasını bulmak bir hayırdır.
2. Namazları cÂmide cemaatle kılmaya ozen gostermek, sadece her adıma bir sadaka sevabı ile duşunulunce bile, buyuk bir kazanctır. İhmal etmemek gerekir.
3. EşyÂsını taşımakta, yuklemekte gucluk cekenlere yardımcı olmak, hem insÂnî hem de İslÂmî bir meziyet ve iyiliktir.
4. Musluman, cevresine karşı duyarlı davranan insandır.
Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan