Allah'ın rızasını kazanmak icin neler yapmalıyız? Hadisi şerifte gecen Allah'ın rızasını kazanmaya vesile olabilecek ameller.
Peygamber Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ashÂbına sık sık sorardı:
“Bugun kim bir cenaze namazına iştirÂk etti?
Bugun kim bir yoksulu doyurdu?
Bugun bir hasta ziyaretinde bulunan var mı?”
Sonra da:
“Kim bu sÂlih amelleri bir araya getirirse o mutlaka Cennet ’e girer.” buyururdu. (Muslim, FedÂilu ’s-SahÂbe, 12)
Hakk ’a kulluk; namaz, oruc gibi şahsî ibadetlere ilÂveten; din kardeşlerini duşunebilmek, dertlilerin derdine derman olmak, comertlik, fedakÂrlık, Allah yolunda gayret etmek gibi ictimÂî kulluk vazifelerini de ihtiv eder. Zira CenÂb-ı Hak, mu ’minleri birbirine zimmetli kılmış, birbirini yıkayan iki el gibi, yekdiğerini koruyup kollamalarını arzu buyurmuştur.
Bir hadîs-i kudsîde buyrulduğu uzere;
“Allah TeÂl kıyÂmet gununde şoyle buyurur:
«–Ey Âdemoğlu! Hastalandım, Ben ’i ziyaret etmedin.»
Âdemoğlu:
«–Sen Âlemlerin Rabbi iken ben Sen ’i nasıl ziyaret edebilirdim?» der.
Allah TeÂlÂ:
«–Falan kulum hastalandı, ziyaretine gitmedin. Onu ziyaret etseydin, Ben ’i onun yanında bulurdun. Bunu bilmiyor musun?
Ey Âdemoğlu, Ben ’i doyurmanı istedim, doyurmadın.» buyurur.
Âdemoğlu:
«–Sen Âlemlerin Rabbi iken ben Sen ’i nasıl doyurabilirdim?» der.
Allah TeÂlÂ:
«–Falan kulum senden yiyecek istedi, vermedin. Eğer ona yiyecek verseydin, verdiğini Ben ’im katımda mutlaka bulacaktın. Bunu bilmez misin?
Ey Âdemoğlu! Senden su istedim, vermedin.» buyurur.
Âdemoğlu:
«–Ey Rabbim! Sen Âlemlerin Rabbi iken ben Sana nasıl su verebilirdim?» der.
Allah TeÂlÂ:
«–Falan kulum senden su istedi, vermedin. Eğer ona istediğini verseydin, verdiğinin sevÂbını katımda bulurdun, bunu bilmez misin?» buyurur.” (Muslim, Birr, 43)

İslam ve İhsan
HANGİ KALP ALLAH RIZASINI KAZANIR?