Allah icin olan dostluğun şartları nelerdir? Allah icin olan dostluğun ve kardeşliğin 4 şartı nedir?CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“Ve (Allah), onların kalplerini birleştirmiştir. Sen yeryuzunde bulunan her şeyi verseydin, yine onların gonullerini birleştiremezdin, fakat Allah onların aralarını bulup kaynaştırdı. Cunku O, mutlak galiptir, hikmet sahibidir.” (EnfÂl, 63)
Rasûlullah (sav) buyurdular:
“Allah TeÂl kıyÂmet gunu şoyle buyuracaktır: Benim azametim icin birbirini sevenler nerede? Benim golgemden başka hicbir golgenin bulunmadığı bugun onları golgelendireceğim.” (Muslim, Birr 38; Tirmizî, Zuhd 53; DÂrimî, RikÂk 44.)
ALLAH (C.C.) İCİN DOSTLUĞUN 4 ŞARTI Allah icin olan dostluğun şartları şunlardır:
1- Dostlar birbirlerini gercekten Allah rızası icin sevmeli, bu sevgiye hicbir dunyevî ve uhrevî bir sebep karıştırmamalıdır.
2- Dostlar, Allah rızasını arayıp gozetmekte birbirlerine yardımcı olmalıdır.
3- Dostlar arasında bir ilgisizlik ve umursamazlık olmamalıdır. Birbirlerinden gordukleri sadÂkat, ciddiyet ve gayrete gore tam bir yardımlaşma ve dayanışma icinde olmalıdırlar.
4- Dost, dostundan Allah ’ın rÂzı olmadığı bir şey gorunce buna rız gostermemeli ve musÂmaha etmemelidir.
Bilakis yumuşaklık ve guzel oğutle arkadaşına nasihat etmelidir. Bu kişi yapılan bu nasihat sonunda eski guzel hÂline doner, icinde bulunmuş olduğu bu yeni durumdan yani bid ’attan vazgecerse yine kişi samimi dostluk ve beraberliğini surdurur. Nitekim Âyet-i kerimede “Ama siz donerseniz biz de doneriz” (İsrÂ, 8) buyrularak bu duruma işÃ‚ret edilmektedir. (İsmail Hakkı Bursevî, Rûhu ’l-Beyan 18. Cilt, Erkam Yay.)
Peygamberimiz (sav), hicretle Medîne ’ye teşrif ettikten sonra muhÂcir ve ensÂrı kardeş yapmış ve “Ey Muslumanlar! Allah icin kardeş olunuz” (BuhÂrî, Edeb 58; Muslim, Birr 28.) buyurmuştur. Yani “dunya, nefis ve şeytan yolunda olmayınız” demektir.
Kaynak: Altınoluk Dergisi, 2g1d Hizmeti
İslam ve İhsan
EFENDİMİZ (S.A.V.)'İ SEVMEYEN GERCEK İMAN ETMİŞ OLMAZ