Cami ve mescidlere ibadet, zikir ve ilim icin devam etmek başlı başına bir iyilik ve hayırdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Sabah veya akşam camiye giden kimseye, Allah cennette ikram hazırlar" buyuruyor.Ebû Hureyre radıyallahu anh ’den rivayet edildiğine gore Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu:

“Sabah veya akşam camiye giden kimseye, her gidişi icin Allah cennette bir ikram hazırla(tı)r.” (BuhÂrî, EzÂn 37; Muslim, MesÂcid 285)

CENNETTE SABAH-AKŞAM YİYECEKLER ONLARA SUNULUR

Tan yerinin ağarmasından oğle (zevÂl) vaktine kadar yapılan yuruyuşe Arapca ’da guduv; oğleden gun batımına kadar yapılan yuruyuşe de revÂh denir. Peygamber Efendimiz bu iki kelimeyi bir arada zikretmekle sabah-akşam yani bir gun boyunca mescide gidip gelmeyi kastetmiştir. Nitekim Allah TeÂl bir Âyette, “Cennette sabah-akşam yiyecekleri onlara sunulur” [Meryem sûresi (19), 62] buyurmuştur. Yani orada kaldıkları surece devamlı olarak onlara rızıkları verilir demektir.

Cennette sunulacak ikram, hadisimizde “nuzul” kelimesiyle anlatılmıştır. Nuzul, ziyÂfet, misÂfiri ağırlamak icin yapılan hazırlık anlamındadır. Tabiatıyla bu hazırlık icine, yiyecek-icecek şeyler ve kalacak yer ve diğer ikramlar da dahildir. Boyle olunca, hadisimizin anlamı “Sabah-akşam mescide devam eden kimseye Allah TeÂl cennette devamlı ikramda bulunur” demek olur. Mescide her gidiş-geliş sanki cennetteki ziyÂfet ve ikrama gidip gelmek gibidir. Bu da herhalde her muslumanın arzu edeceği bir ikramdır. O halde cemaate devam etmek de başlı başına bir hayır ve iyiliktir. Hem de sonucu cennette ağırlanmak olan bir hayır ve iyiliktir.

HADİSTEN OĞRENDİKLERİMİZ

1. Cami ve mescidlere ibadet, zikir ve ilim icin devam etmek başlı başına bir iyilik ve hayırdır.

2. Cemaate devam eden ve ibadetleri cemaatle eda eden kimse, cennette ağırlanmayı hak eder.

Kaynak: Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir, Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan