Peygamber Efendimiz (s.a.v) vefat etmeden onceki gunun sabahında gorduğu hangi manzara karşısında hic olmadığı kadar mutluydu? Peygamberimizi (s.a.v) cok memnun ve mesud eden hadise...Hazret-i Peygamber -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’in dÂr-ı bekāya irtihÂl ettiği gunun sabah namazıydı.
Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- oda kapısının perdesini kaldırdı ve o esnada Hazret-i Ebûbekir ’in imamlığında namaz kılan sevgili ashÂbını son defa seyretti.
Onları (yani yetiştirdiği o mustesn nesli, ardında bıraktığı o guzîde insan mîrÂsını) yan yana saf tutmuş, cemaatle namaz hÂlinde gordu.
Bundan son derece memnun kaldı ve surûr icinde tebessum buyurdu. (BuhÂrî, Meğāzî, 83)
Nitekim bu hÂdiseyi anlatan Hazret-i Âişe VÂlidemiz diyor ki:
“Rasûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-, ashÂbının namaz kılışını tebessum ederek seyrediyordu. (Arkasında guzel bir nesil bırakmanın huzuru ve surûru icindeydi.)
Allah Rasûlu ’nu hicbir vakit boylesine sevincli bir hÂlde gormemiştim.” (İbn-i HişÃ‚m, IV, 331)
Demek ki;
En muhim mesele, boyle bir insan mîrÂsı!
Bir omur o mîrÂsın gayreti icinde olan Hazret-i MevlÂn da, temsîlî bir misal olarak ne guzel buyurur:
“Bir gece vaktiydi. Evimden dışarı cıktım. Kırlarda geziyordum. Bir adamcağızın elinde fenerle dolaştığını gordum:
«–Bu gece karanlığında ne arıyorsun?» diye sordum.
Adam;
«–İnsan arıyorum.» diye cevap verdi.
Ona dedim ki:
«–Yazık! Boşuna yoruluyorsun. Ben yurdumu terk ettim de yine onu bulamadım. Git evine! Yat, rahatına bak! NÂfile arıyorsun, onu hicbir yerde bulamayacaksın!»
Adamcağız acı acı baktı:
«–Bulamayacağımı ben de biliyorum. Ama, hasretle aramak bile bana lezzet veriyor! Aradığımın o olması icimi ferahlatıyor...» dedi.”
İşte bu, keyfiyetli ve ideal bir insan arayışı!
Butun gaye; bu idrak ve şuur icinde yaşayan, bu cihÂna hidÂyet ve adÂletle yon veren muttakî nesiller yetiştirmek. Bunun arayışı ve gayreti icinde olmak.
İşte;
Bu insanı yetiştirebilmek ve kendi arkalarından da yetişmiş insan mîrÂsı bırakabilmek icin ilk okunacak satırlar.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hidayetlere Vesile Olmak, Yuzakı Yayıncılık
İslam ve İhsan