
Yuce Yaratıcı, insanın şerefini meleklere ilimle ispat etmiş ve boylece ilmin, insanı yuceltip onu oncu ve itaat edilmesi gereken bir kıvama yukselteceğine işaret etmiştir.“Geliştien ve Ozgurleştiren Liderlik” mal, makam ve rutbeye dayanan gucun neticesinde oluşan bir liderlik değil, bilgi ve liyakat temelleri uzerinde tabii olarak gelişen bir liderliktir. Zira yonetmek istediğiniz insanlardan artınız olmadığı surece, tabii ve fıtrî bir yonetim kurmanız, mumkun değildir. Ozellikle yonettiğiniz alanla ilgili bilgi, beceri ve tecrube birikiminiz, sizi takım icinde lider konumuna yukseltecektir.
Yuce Yaratıcı, insanın şerefini meleklere ilimle ispat etmiş ve boylece ilmin, insanı yuceltip onu oncu ve itaat edilmesi gereken bir kıvama yukselteceğine işaret etmiştir. Toplum onderlerinin tayininde “bilgi”nin yerine dikkat ceken şu Âyetler de, ilÂhî iradeye uygun liderliğin en temel vasfının bilgi olduğunu carpıcı bir uslupla beyan etmektedir:
“Mûs ’dan sonra, İsrÂiloğullarının onde gelenlerinin, peygamberlerinden birine:
«− Bize bir hukumdar/lider tayin et ki, (onun komutasında) Allah yolunda savaşalım!» demişlerdi.
Peygamberleri kendilerine dedi ki:
«− Allah size TÂlut ’u hukumdar olarak tayin etti.» Bunun uzerine dediler ki:
«− Zengin bir mal varlığına sahip olmadığı halde, o bizim uzerimize nasıl bir hukumranlık kurabilecektir ki? Bu durumda biz, hukumdarlığa ondan daha liyakatliyiz.»
Peygamberleri de onlara dedi ki:
«− Onu, sizin uzerinize Allah secti ve yine onu, bilgi ve cusse bakımından sizden daha guclu kıldı.» (Bakara Sûresi, 246-247)
RABBANİ TAYİNİN TEMEL OLCULERİ
RabbÂnî tayinin temel olculeri gormezden gelinerek surdurulen liderlikler, Âdil, insÂnî, ve fıtrî değil, coğu zaman mal ve makam gucune dayanılarak, nefsi tatmin adına zulumle varlığını surduren ici boş liderliklerdir. Bu nevi liderler, etrafında bulunan calışma arkadaşlarını, geliştiren, buyuten ve ozgurleştiren değil, tam aksine bodurlaştıran, robotlaştıran ve hatta koleleştiren bir karakter sergilerler.
İcinde yaşadığımız bilgi ve teknoloji cağı da gostermiştir ki, bilgiye buyuk değer veren milletler, diğer topluluklar uzerinde hakimiyet elde etmişlerdir. Fertlerde de durum aynıdır.
LİDERLİKTE ARANAN OZELLİK
Gunumuzde “kocluk” adıyla bilinen liderlik turunde de aranan ozellik, liderin yonettiği kimselere rehberlik edebilecek duzeyde bir bilgi ve tecrube birikimine sahip olmasıdır. Hz. Ali ’ye nispet edilen “Bana bir harf oğreten, beni kendisine karşı Âdeta itaatkar bir kole kılmıştır” sozu, bilginin gucunu ve muhatap uzerindeki tesirini ifade eder.
Liderlik onde olmayı gerektirir. Yonettiği alanla ilgili, bilgi bakımından personelinden geri kalan kimseler, onde olma hakkını kaybetmişler demektir. Boyleleri liderlik bir tarafa yoneticilik bile yapamazlar.
YETİŞTİREN VE GELİŞTİREN LİDER
Surekli kendini geliştirmek, etkili ve dinamik olmanın ve hatta uretici olmanın temel prensibidir. Kendini yenileyemeyen, zamanının bilgi ve becerisini kuşanamayan kimseler, bir şekilde lider olmuş olabilirler ve fakat uzun sure lider kalmaları zordur. Bu bakımdan muesseselerin arge birimleri, varlıklarının devamı ve gelişmesi icin ne kadar zaruri ise liderlerin de bilgi, beceri ve yeteneklerini geliştirecek eğitim programlarına devam edip araştırmacı bir ruha sahip olmaları da o kadar onemlidir. İşte ancak boyle liderler “Yetiştiren ve Geliştiren Lider” vasfını kazanabilirler.
Diğer taraftan liderlikte bilgi, bilgelikle, yani hikmet, basiret ve sağlam bir karakterle butunleşmezse gereken tesiri icra edemeyecektir. Nice bilgi sahipleri vardır ki, karakterlerindeki zafiyet sebebiyle, başkalarına onculuk etmek bir tarafa, kendilerine bile liderlik etmekten acizdirler.
Uc oyun otesini sezemeyen basiret korluğu de liderliğe manidir. Bu bakımdan ferÂseti geliştirecek ve keskinleştirecek değer merkezli bir hayat tarzı, bir lider icin vazgecilmez bir esastır. Bunun da temeli, hem Hakk ’a hem de halka karşı mesuliyet şuurunun (takvÂ) gonulde surekli hissedilmesidir. Etrafında bulunanların duygularını yonetemeyen ve yonlendiremeyen liderlikler, ancak bedenlere hukmedebilirler. Halbuki esas liderlik, gonuller arası organizasyon becerisini de gercekleştirebilmektir. İşte boyle bir liderlik icin, hem bilgiden hem de bilgelikten nasip almak gerekir.
Kaynak: Dr. Adem Ergul, Şahsiyet Dili ve Geliştiren Liderlik, Erkam Yayınları
ŞAHSİYET DİLİ VE GELİŞTİREN LİDERLİK
https://www.islamveihsan.com/sahsiyet-dili-ve-gelistiren-liderlik.html
İslam ve İhsan