Bugun Turkiye geneli camilerde okunacak Cuma hutbesi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınladı. Bugunku hutbenin konusu Allah'ın sıkı tutulmasını emrettiği bağ; "sıla-i rahim" olacak. İşte bugunku Cuma hutbesi...30 Haziran tarihli Turkiye geneli Cuma hutbesi
Hayırlı Cumalar Kardeşlerim!
Yuce Rabbimiz, okuduğum Âyet-i kerimede şoyle buyuruyor:
“…Adını anarak birbirinizden talepte bulunduğunuz Allah ’a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şuphesiz Allah, hepinizi gorup gozetmektedir.”1 Peygamberimiz (s.a.v.) de okuduğum hadis-i şerifte şoyle buyuruyor:
“…Allah ’a ve Âhiret gunune inanan, akraba ilişkilerini sıkı tutsun…”2
Muhterem Muslumanlar!
Sahabeden biri Peygamberimize gelerek, “Ey Allah ’ın Resulu! Ben akrabamla ilişkilerimi sıcak tutmaya calışıyorum, onlarsa beni arayıp sormuyorlar. Onlara iyilik ediyorum, onlar bana kotuluk ediyorlar. Ben onlara yumuşak davranıyorum, onlar bana kaba davranıyorlar.” dedi. Bunun uzerine Resûl-i Ekrem (s.a.v.), o sahabiye, akrabalarına her şeye rağmen guzel davranmaya devam ettiği surece Allah ’ın yardımının kendisiyle olacağını bildirdi.3
Aziz Muminler!
Sıla-i rahim; ailemizle, akrabamızla, komşularımızla ilişkilerimizi surdurmek icin onemli bir vesiledir. Sıla-i rahim, akrabamızla ilgilenmektir. Onların sevinclerini, kederlerini paylaşmaktır. Birbirimize guvenli bir liman olmaktır. Darda kaldıklarında yakınlarımızın yardımına koşmaktır. Duştukleri vakit ellerinden tutup onları kaldırmaktır. Dunyanın turlu hengÂmesinde bitap duşen zihinlerimizi, gonullerimizi birbirimizin şefkat, merhamet ve muhabbetiyle rahatlatmaktır.
Kardeşlerim!
Başta anne-babamız olmak uzere butun yakınlarımızla ilgilenmemiz, Rahman ’ın merhametine ulaşmamıza bir vesiledir. Rabbimiz, Resulu ’nun diliyle bir kutsi hadiste şoyle buyurmaktadır:
“Ben Rahman ’ım. Akrabalığı ben var ettim. İsimlerimden birini ona verdim. Yakınlarıyla ilgilenip akrabalığın hakkını verene lutufta bulunurum. Akrabasıyla ilişkisini kesenden ben de rahmetimi keserim.”4
Aziz Kardeşlerim!
Hepimiz bu dunyada gurbetteyiz. Gurbetin huznu, birbirimize uzattığımız yardım eliyle hafifler. Sılanın sevinci gurbetin zorluğunu azaltır. Bizler, gurbetimiz olan bu dunyada birbirimize ulfet ve muhabbetle muamele edersek Rabbimiz de kıyamet gunu bizlere merhametiyle muamele eder. Bizler bu gurbette birbirimize şefkat, merhamet ve samimiyetimizi ikram edersek Rabbimiz de ebedi yurdumuz olan Âhirette bizlere tukenmeyen cennet nimetlerini lutfeder.
Kardeşlerim!
Oyleyse geliniz! Rabbimizin rızasını kazanabilmenin şartlarından biri olan sıla-i rahme ozen gosterelim. Anne-babamızın, eş ve evladımızın gonlunu hoş tutalım. Yakın-uzak akrabamızla, komşularımızla ilişkilerimizi ihmal etmeyelim. Her biri bizim icin bir değer olan yakınlarımızı gurbetin soğukluğuna terk etmeyelim. Hayatın koşuşturması icerisinde farkında olmadan gonullerimiz arasına duvar ormeyelim. Uzakları yakın eylemek icin Ramazan ’ın ve bayramın golgesinde gecirdiğimiz şu gunleri fırsat bilelim.
Unutmayalım ki; asıl sıla-i rahim, sormayanı sorabilmektir. Aramayanı arayabilmektir. Gelmeyene gidebilmektir. Zira asıl yucelik, yalnızca iyiliğini gorduklerimize değil, gormediklerimize de iyilik edebilmektir.5
Aziz Kardeşlerim!
Yuce Rabbimiz, bizleri sıla-i rahim bilincinde olanlardan, akrabalık hak ve hukukuna riayet edenlerden eylesin.
1 NisÂ, 4/1.
2 BuhÂrî, Edeb, 85.
3 Muslim, Birr, 22.
4 Ebû DÂvûd, ZekÂt, 45.
5 BuhÂrî, Edeb, 15.
Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Mudurluğu
İslam ve İhsan