
Fertler ve toplumlar icin hayat bir duz cizgiden ibaret değildir. Zik-zakları, puruzleri, yazı-kışı, hastalığı-sağlığı, gencliği-ihtiyarlığı vardır. Bu sebeple fırsat elde iken yapılabilecek faydalı işleri ertelemek, akıllıca bir davranış değildir. Zira aşağıdaki hadîs-i şerîfte sayılan yedi engelleyiciden birine veya birkacına birden takılmak kacınılmazdır.Ebû Hureyre radıyallahu anh ’den rivayet edildiğine gore Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şoyle buyurdu:
“Yedi (engelleyici) şey(gelme)den once iyi işler yapmakta acele ediniz. Yoksa gercekten siz, unutturan fakirlik, azdıran zenginlik, (her şeyi) bozup perişan eden hastalık, sacma-sapan konuşturan ihtiyarlık, ansızın geliveren olum, gelmesi beklenen şeylerin en şerlisi DeccÂl, belÂsı en muthiş ve en acı olan kıyametten başka bir şey mi beklediğinizi sanıyorsunuz?” (Tirmizî, Zuhd 3)
Fertler ve toplumlar icin hayat, bir duz cizgiden ibaret değildir. Zik-zakları, puruzleri, yazı-kışı, hastalığı-sağlığı, gencliği-ihtiyarlığı vardır. Pek karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu sebeple fırsat elde iken yapılabilecek faydalı işleri ertelemek, akıllıca bir davranış değildir. Zira hadîs-i şerîfte sayılan yedi engelleyiciden birine veya birkacına birden takılmak kacınılmazdır. O halde bunca engelleyici hayat sahnesinde ilk fırsatta iyi işler yapmaya calışmak bilincli bir uyanıklık ve akıllılıktır.
İNSANIN HAYIR YAPMASINI ENGELLEYEN 7 HÂL
Hayat gercekleri goz onune alınınca, hadiste sayılan yedi engelleyicinin ozellikleri pek dikkat cekicidir:
1- Bir cok şey gibi haram-helÂl sınırlarını da unutturan fakirlik.
2- Sınır tanımaz bir azgınlığa surukleyen zenginlik.
3- Hayatın, normal akışını bozan ve duyguları alt ust eden hastalık.
4- İleri-geri, sacma-sapan konuşturan ihtiyarlık.
5- Ansızın gelen olum.
6- En şerli ve tehlikeli kıyÂmet alÂmeti olan DeccÂl.
7- Sıkıntısı ve acısı dayanılmaz kıyamet.
HAYIRLARA KOŞMAK İCİN GEC KALMAYIN!
Butun bunlar uzerinde yeterince duşununce, insanın kotuluk yapmak şoyle dursun; iyiliklere, hayırlara koşması pek tabiî değil midir? Hayra koşmakta, bu tur ihtimalleri daima hesap etmek gerekir. İstesen de bir şey yapamayacağın gunler gelmeden, iş işten gecmeden once, birşeyler yapmak lÂzımdır.
“İnsanların coğu iki nimetin kıymetini takdirde yanılmışlardır: Sıhhat ve boş vakit” (bk. 98. hadis).
“Yarıncılar helÂk olmuştur” (bk. 146. ve 1739. hadis).
Bu beyanlar, muslumanların nasıl bir gayret ve canlılık icinde olması gerektiğini ortaya koymaktadır. Ne yazık ki “sonra yaparım; daha yaşım ne, başım ne!” diye diye hep kendimizi aldatmaktayız. İyilikleri, hayırları hep ertelemekte nefsimizin isteklerini saniye sektirmeden işlemekteyiz. Zararımız kendimize, toplumumuza, muslumanlara ve butun insanlaradır.
Resûl-i Ekrem Efendimiz ’in iyilikleri geciktirmeden sur ’atle işlemek konusundaki boylesine ciddi uyarılarda bulunması, ummetin bu mevzudaki kusurunun ciddi boyutlarda olduğunu gostermektedir. İslÂm ulkelerinin ve muslumanların gunumuz dunyasındaki durumları, Peygamber Efendimiz ’in ne kadar haklı olduğunu acık bir şekilde ortaya koymaktadır.
HADİSTEN OĞRENDİKLERİMİZ
1. Birtakım engeller cıkmadan once iyi işler yapmaya gayret etmek lÂzımdır.
2. İnsanı hayır yapmaktan alıkoyan engellerin başında fakirlik, zenginlik, hastalık ve ihtiyarlık gelmektedir.
3. DeccÂl ’ın ortaya cıkışı, kıyamet alÂmetlerindendir.
4. Kıyametteki elem ve acı, dunyadakilerden cok cok şiddetlidir.
5. Faydalı işlere karşı tembel davranmamak ve sonunda da pişman olmamak icin, “hayra koşma”yı bir alışkanlık haline getirmek lÂzımdır. Bu hem fertlerin hem de ummetin kalkınma ve kurtulma caresidir.
Kaynak: Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir, Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan