Bilal-i Habeşi ’nin (r.a.) ibadetler icinde en fazla sevap umduğunu soylediği ibadet.Her abdest veya boy abdesti aldıktan sonra, en az iki rekÂt namaz kılmak sûretiyle, İslÂm nîmetini ve abdest alma bahtiyarlığını lûtfeden CenÂb-ı Hakk ’a şukretmek, guzel bir haslettir.
Nitekim Hazret-i Osman -radıyallÂhu anh-, insanlara oğretmek maksadıyla abdest aldıktan sonra şoyle demiştir:
“ResûlullÂh -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’i bu şekilde abdest alırken gordum. Abdesti bitince de Efendimiz şoyle buyurmuştu:
«–Kim şu abdestim gibi abdest alır, arkasından iki rekÂt namaz kılar ve namazda nefsinin vesvesesinden uzak durursa, gecmiş gunahları affedilir.»” (BuhÂrî, Vudû, 24)
EN FAZLA SEVAP VEREN İBADET ResûlullÂh -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- BilÂl -radıyallÂhu anh- ’a:
“–Ey BilÂl! Musluman olduktan sonra yaptığın ibÂdetler icinde en fazla sevap umduğun hangisidir? Cunku ben Cennet ’te, senin ayakkabılarının sesini onumde duydum!” diye sordu. Hazret-i BilÂl de:
“–Gece veya gunduz, abdest aldıktan sonra kılabildiğim kadar namaz kılarım. En fazla sevap beklediğim ibÂdet budur.” dedi. (BuhÂrî, Teheccud 17, Tevhîd 47; Muslim, FedÂilu ’s-SahÂbe 108)
Allah Resûlu -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-, Hazret-i BilÂl ’in Cennet ’te onunde yuruduğunu ruyÂsında gormuştur.[1] CenÂb-ı Hak, nÂfile namazın ehemmiyetini bildirmek icin Efendimiz ’e boyle bir ruy gostermiştir.
Dipnot:
[1] Bkz. BuhÂrî, AshÂbu ’n-Nebî, 6.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Faziletler Medeniyeti 1, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan