Kuran'ı Kerim maddiyata haddinden fazla kıymet veren, Allah (c.c) yolunda infak etmeyen, surekli biriktiren kullar hakkında ne buyuruyor? Hangi ayetlerde ikazlar var? İnfÂk etmeyen cimriler son nefesteki pişmanlıklarını nasıl dile getirecekler?SahÂbeden Ebû Zer -radıyallÂhu anh- nakleder:
Hazret-i Peygamber ’le Medine kenarında bir taşlık arazide yuruyorduk. Karşımıza Uhud Dağı cıktı. Hazret-i Peygamber bana;
“–Y Eb Zer!” dedi.
Ben de;
“–Buyur y RasûlÂllah!” dedim.
Buyurdu ki:
“–Yanımda şu Uhud Dağı kadar altın olsa, bu beni sevindirmez. Bir borcu odemek icin ayırdığım hÂric, yanımda bir dinar bulunduğu hÂlde uc gun gecmesini istemem.” (Muslim, ZekÂt, 32; BuhÂrî, İstikrÂz, 3)
Humeze Sûresi ’nde Rabbimiz; parayı biriktirip, sayıp duran ve infÂk etmeyenleri azÂb ile tehdit etmiştir.
Tevbe Sûresi ’nde de, altın ve gumuşleri biriktirip Allah yolunda infÂk etmeyenlerin kıyÂmette ateşte kızdırılmış altın ve gumuşlerle dağlanacakları bildirilmiştir. (et-Tevbe, 34-35)
İnfÂk etmeyen cimrilerin son nefesteki pişmanlıkları ise şoyle beyan buyurulur:
“Herhangi birinize olum gelip de;
«Rabbim! Beni yakın bir sureye kadar geciktirsen de sadaka verip sÂlihlerden olsam!» demesinden once, size verdiğimiz rızıktan infÂk edin.” (el-MunÂfikûn, 10)
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yuzakı Dergisi, Yıl: 2020 Ay: Nisan, Sayı: 183

İslam ve İhsan
CİMRİ İLE COMERTİN MİSALİ