Ummet-i Muhammed mirac ile buyuk ayrıcalıklar kazanmıştır. Mirac insan-ı kÂmile ulaştıran merdivendir. Mirac, mumini sıradan ve mekanik ibadet rutininden cıkarıp, kurbiyet Âlemine ulaştırır. Mirac'ın idraki her şeyi değiştirir. Cunku insan varlığını aydınlatan şey, miractır.Resulullah Efendimiz (s.a.v.) muminlere Mirac hediyesini, secde ihsanını, Fatiha-i şerife anahtarını, teslimiyet erdemini, esmau ’l husna hazinesini, sunnet-i seniyye cevherini ve Allah ’ın en yuce lutfu olan “ahlak-ı Muhammedî” ile ahlaklanma şerefini bahşetmiştir. Bunlar İslam ’ın nurudur ve ummet-i Muhammed bundan istifade eder. Bu guzellik mubarek Mevlid kandili, Regaib kandili, Mirac kandili, Berat kandili, Kadir gecesi gibi mubarek gecelerde haşmetiyle parıldar. Bu geceler, Cenab-ı Allah ’tan ummet-i Muhammed ’e huzura, saadete, selamete ve ebedî mutluluğa ulaştıran birer davettirler.

NAMAZIN SIRADAN BİR İBADET OLDUĞU FİKRİNDEN KURTULMALIYIZ

Gunumuzde namaz ile miracın, Mirac ile insan hayatının, hayat ile namazın bir bağı kalmamış. Dolayısıyla, gunumuz insanı Mirac hadisesinin getirilerine cok muhtactır. Ummet-i Muhammed ’in en buyuk mirasından hissedar olabilmek icin ibadet ile olan munasebetimizi yeniden kurmalıyız. Allah ’a ve O ’nun Habibine olan muhabbetimizi namaza katmalıyız. Allah ’a olan aşkımızı, İslam ’a, Kuran-ı Kerim ’e ve O ’nun yarattıklarına hizmet ederek ispatlamalıyız. Namazın sıradan bir ibadet olduğu fikrinden kurtulmalıyız. Namaz ibadetini Mirac'tan ayıramayız. Namaz sadece vazifeden ibaret değildir, namaz kişinin Allah ’ın huzuruna varmayı kutladığı bir ilham kaynağıdır. Namaz Yuce Yaratıcıyla kurbiyet kurmaktır; bize O ’nu anlama, O ’na ulaşma, O ’nu gorme, O ’nunla muhabbet etme ve O ’nunla bir olma fırsatı verir. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Âlemlere rahmet olduğunu, varlığın sebebi olduğunu, kulların mucevheri olduğunu, Habibullah olduğunu bilip namazı Mirac'tan ayırmaktan arınmalıyız. Allah ile olan bu muhabbeti hayatımızdan nasıl ayırabiliriz?

Mirac hÂdisesini Mirac kandili gecesine hapsetmek son derece yanlıştır. Mirac mujdesini her daim kutlamalıyız. Rabbimize olan vuslat ozlemi her bir işimizde motivasyon kaynağı olmalıdır. Yani, ‘namaz muminin miracıdır ’ şuurunu hayatımıza taşımalıyız. Kıldığımız her bir rekÂtta şiddetli bir muhabbet gostermeliyiz. MevlÂn Hazretleri; “Sen diyorsun ki, ‘Gece-gunduz namaz kılıyorum. ’ Oyleyse ağzından daima cıkanlar nasıl olur da namazdan haric şeyler olur?” buyurmaktadır. Namaz, hayatımıza oyle nufuz etmelidir ki, attığımız her bir adım miraca yonelik olmalıdır.

EFENDİMİZİN EN BUYUK ZEVKİ NAMAZDI

Allah Teala Peygamber Efendimizin (s.a.v.) en buyuk zevkini namaz eylemiştir. Bu nedenle, ahlak-ı Muhammedî namaza olan aşkta gizlidir. Dolayısıyla, ibadetlerin en ulvisini bize getiren Zata sonsuz bir muhabbet ve saygı gostermek gerekir. Resul-i Kibriya Efendimizi sevmek, namazı anlamamızı sağlar. Namazı anlamak insanlığa olan sevgiyi arttırır. İnsanlığı sevmek O ’nu anlamayı kolaylaştıracaktır. Hakiki muhabbet, O ’nu ornek alarak, tum duygu, duşunce, his, hareket ve işlerimizde O ’na benzemeye calışarak gosterilir. Namaz kılarken Resulullah ’ın arkasında saf oluyoruz. O ’nun yolundan gitmek bizi Allah ’a goturur ve boylece nur ve aşk kazanmış oluruz.

Aşkın eyleme donuşmuş hÂli namazdır. Allah ’a olan aşkın ispatı secdedir. Dolayısıyla, hakiki namaz kılmak icin Allah TeÂl ’ya ve Habibi olan Hazreti Muhammed ’e Âşık olmak zorundayız. Namaz, Allah ’ın insanlık icin bahşettiği en yuce ibadet şeklidir. Cenab-ı Hakk ’ın Habibine ihsan ettiği en buyuk nimeti temsil eder, cunku o mubarek gecenin değerini taşır ve muminlerin miracını ifade eder. Namaz hazinesi, Âlemlere rahmet olarak gonderilen Zatın Rahman ve Rahîm olan Âlemlerin Rabbi ile arasındaki bir sohbet-i ilahidir. Namaz dinin direğidir. Namaz muminin miracıdır. Namaz butun ibadetlerin piridir. Namaz başımızın tacıdır. Namaz hikmet nurudur. Namaz en buyuk zikirdir. Dolaysıyla, Ummet-i Muhammed ’nin samimi mensupları Mirac namazdan azami ilham, iman gucu, ilahi haz, sonsuz şukur ve teslimiyet lezzeti alırlar.

Allah ’a duyduğu hasret dolayısıyla Hz. Âdem ’e KÂbe verildi. Ummet-i Muhammed ’in Allah ’a duyduğu hasret dolayısıyla Mirac verildi. Butun insanoğluna Mirac mirasını vermek bir mucizedir.

Makam-ı Mirac, Peygamber Efendimizin ayak izlerinden yuruyerek kazanılır. Mirac hadisesini anlamak bize Peygamber Efendimizi anlamak imkÂnı tanıyacaktır. Mirac Peygamber Efendimize aşkımızı alevlendirecektir.

Ummet-i Muhammed Mirac ile buyuk ayrıcalıklar kazanmıştır. Mirac insan-ı kÂmile ulaştıran merdivendir.

Mirac, mumini sıradan ve mekanik ibadet rutininden cıkarıp, kurbiyet Âlemine ulaştırır.

Miracın idraki her şeyi değiştirir. Cunku insan varlığını aydınlatan şey, Miractır.

MİRAC EN KUTSİ SORUMLULUKTUR

Mirac Huzurullah ’a varmak icin hangi mertebelerden gecilmesi gerektiğini gosteren haritadır. Mirac mertebesi hakikî insanın inşasının temelidir. Mirac Allah ’ı tanıyabilme, gorebilme, konuşabilme ve sevebilme imkÂnı vermektedir. Miracta Allah ’la kul arasındaki mesafe sıfırlanır. Mirac Allah ile kul arasındaki ilişkiyi anlamamızı sağlar. Mirac bir insanın alabileceği en yuce manevi terbiyedir. Mirac en kutsi sorumluktur. En buyuk kazanctır. En yuce zevktir.

Mirac; bizim O ’na olan aşkımızla ve O ’nun bize olan aşkıyla tukenmektir. Hidayet nurunu hissetmektir. Yaratıcının sonsuz guzelliklerini fark etmektir. Ahiretteki cenneti arzulamayı bırakıp Cemalullah ’ı arzulamaktır.

Mirac Kur ’an-ı Kerim ’in “korku ve huzun” (Yûnus Suresi, 62; AhkÂf Suresi, 13) ayetlerinin sonucudur; “Fakrım benim fahrimdir” hadisinin sonucudur; “cihad-ı ekber ’in” sonucudur.

MİRACIN ZIDDI NEDİR?

Miracın zıddı; “esfel-i sÂfilîn” değildir. Miracın zıddı; kendi hÂlinden memnun olan; “Ben iyi bir Muslumanım, hacca gittim, oruc tutuyorum, namaz kılıyorum, zekÂt veriyorum, bu bana yeter” zihniyetidir.

Hakikat iner ve kalbe yerleşir. Kişi miraca yukselir. Peki, yukselmek nedir? “Sana şahdamarından daha yakınım” (Kaf Suresi, 16) şuuruna varmaktır.

Namaz muminin Mirac'ıdır, aslında, namaz ummetin Mirac'ıdır. Dolayısıyla, Peygamberin (s.a.v.) “ummetim” cağrısı, aslında miracın cağrısıdır. Mevlid-i Şerif ’i kaleme alan merhum Suleyman Celebi, namazın ummetin miracı olduğunu muazzam bir şekilde ifade etmiştir;

Sen ki mirac eyleyûp ettin niyÂz - Ummetin miracını kıldın namaz - Her kacan kim bu namazı kılalar - Cumle gok ehli sevabın bulalar - Cunku her turlu ibadet bundadır - Hakk ’a kurbiyetle vuslat bundadır

Dr. Halûk Nurbaki Mirac hakkında şoyle yorum yapmaktadır: Bize duşen, miracın sırrındaki inceliği bilmek ve kulluğumuzu kazanmak icin dort elle namaza sarılıp; her an hamdın gerceğini oğrenmeye gayret sarfetmemizdir. Kur ’an ’ın yaşanması, onun ayetlerinin sonsuz sırrının hissedilmesi, ancak Mirac'ta verilen namaz sayesinde mumkundur. Peygamber Efendimize, tum sevgileri golgede bırakan bir aşkla bağlanmadıkca hic bir metotla hicbir yere varamayız. Miracın bize yansıyan en onemli hikmeti budur.”

Kaynak: Rabia Brodbeck, Altınoluk Dergisi, 374. Sayfa
İslam ve İhsan