
“Beşikten mezara kadar ilim” hedefi, İslÂm Peygamberinin gosterdiği yuce bir hedeftir. Bu hedef, mÂnevî terakki ve kemÂl yolculuğunun son ana kadar devamını emreder.“Hanefî mezhebinin kurucusu Ebû Hanife hazretlerinin meşhur uc talebesinden biri olan Ebû Yusuf hazretleri oldukca ağır hastaydı.
Talebelerinden İbrahim İbnu ’l-Cerrah hocasını ziyarete geldiğinde buyuk imam baygın vaziyette yatıyordu.
Meşhur hukukcu, bir muddet sonra gozlerini yavaşca acıp kendine geldi. Karşısında talebesini gorunce, yuzunde bir ışıltı belirdi. Hemen bir mesele hakkında onunla muzakere etmek istedi. İbrahim şaşırdı “Efendim, bu halde de mi?” Ebû Yusuf ’un yorgun dudaklarında tatlı bir tebessum belirdi “Evet... Evet” dedi ve devam etti “Olur ki biz bu meseleyi hallettiğimizde birisi bu sayede kurtuluş bulur.” Ve hoca ile talebe arasında mesele bir muddet muzakere edilip neticeye bağlandı.
İbrahim İbnu ’l-Cerrah, hocasından musaade isteyip ayrılmak icin kalktı. Tam evin dış kapısına henuz varmıştı ki, iceriden yakınlarının sesleri yukseldi. İmam Ebû Yusuf, Hakk ’ın rahmetine kavuşmuştu.”[1]
PEYGAMBERİMİZDEN İLİM HEDEFİ
“Beşikten mezara kadar ilim” hedefi, İslÂm Peygamberinin gosterdiği yuce bir hedeftir. Bu hedef, mÂnevî terakki ve kemÂl yolculuğunun son ana kadar devamını emreder.
Goz, kulak ve gonul, ilim vÂsıtası olarak Rabbimizin insana lutfettiği yuce vÂsıtalardır. Bu vÂsıtalarla hem kÂinattaki Âyetler, hem satırlardaki Âyetler ve hem de gonullere lutfedilen ilÂhî hikmet ve ilhamlar, kişiliğimizi inşÃ‚ edecek ve insan-ı kÂmil kıvamına erişmemize vesile olacaktır.
Diğer taraftan ilim, sadece kendi şahsımız icin değil, başka yurekleri de diriltmek ve geliştirmek icindir.
[1] Erkam Takvimi, 14 Eylul 2004.
Kaynak: Dr. Adem Ergul, Medeniyet Onculerimizden 365 Lider Davranış, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan