Gonullerin tatmini sadece ilimle değil, ancak Allah ’a vuslat iledir. Bilgi, Allah ’ı tanımada ve hakikatleri idrak etmede onemli bir vÂsıta olmasına rağmen, sahibini saadete ve huzûra eriştirmede yeterli değildir. Bu sırrı bir şekilde hisseden ilim yolcuları, gonullerini Allah ile teskin edecek yol ve murşid arayışına girmişler.İmÂm GazzÂlî ’yi yakından tanıyan bir seveni şoyle anlatır:
“Yuzlerinde nur ve hayrın acıkca gorulduğu bir cemaat icinde İmÂm GazzÂlî ’yi gordum. Uzerinde yamalı elbise ve elinde bir ibrik vardı. Kendisine dedim ki “Ey İmÂm! Bağdat ’taki NizÂmiye Medresesi ’nin baş muderrisliği bundan daha iyi değil miydi?” Bana derin derin baktı ve dedi ki “Saadet dolunayı irÂde semÂsına doğunca, akıl guneşi Hakk ’a vuslat yolunu gosterdiği icin boyle yaptım.”[1]
Gonullerin tatmini sadece ilimle değil, ancak Allah ’a vuslat iledir. Bilgi, Allah ’ı tanımada ve hakikatleri idrak etmede onemli bir vÂsıta olmasına rağmen, sahibini saadete ve huzûra eriştirmede yeterli değildir. Bu sırrı bir şekilde hisseden ilim yolcuları, gonullerini Allah ile teskin edecek yol ve murşid arayışına girmişler ve kendilerine yeni yeni pencereler ve ufuklar acmışlardır.
Bilmek ile olmak farklı şeylerdir. Bilmek olmak değildir. Olma sureci bir eğitim surecidir. Buna tasavvuf literaturunde “seyr u sulûk” ismi verilmiştir. Ozbenliğin donuşumunu ve gelişimini ifade eder.
[1] Muhammed b. Abdullah el-Hani, Âdab, s. 14.
Kaynak: Dr. Adem Ergul, Medeniyet Onculerimizden 365 Lider Davranış, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan