Sahabinin “Amellerin faziletce en ustunu hangisidir?” sorusuna Peygamber Efendimiz ne cevap veriyor?Ebû Hureyre radıyallahu anh anlatır, sallallahu aleyhi ve sellem efendimize;
– “Amellerin faziletce en ustunu hangisidir?” diye sorulmuştu. Rasûl-i Ekrem hazretleri buyurdu:
– “Allah ’a ve Rasûlu ’ne imandır.” Sonra hangisidir, denildi.
– “Allah yolunda cihaddır.” Daha sonra hangisidir, denildi.
– “Hacc-ı mebrûrdur” buyurdu. (BuhÂri)
Mu ’minlerin annesi Aişe radıyallahu anha, Rasûl-i Ekrem efendimize hitaben şoyle demişdi:
– “Ey Allah ’ın Rasûl-i, biz kadınlar, cihadı, faziletce işlerin en ustunu goruyoruz. Biz de cihad edemez miyiz?”
Rasûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-:
– “Sizin icin cihÂdın faziletlisi hacc-ı mebrurdur.” buyurdu.
Sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
– “Allah her gun Beyt-i haramını ziyaret edenler uzerine yuz yirmi rahmet indirir. Altmışı tavaf edenler, kırkı namaz kılanlar, yirmisi de (Kabe ’ye) bakanlar icin (indirilmekde) dir.” (et-Tergîb ve ’t-Terhib)
Omer ibni Abdulaziz anlatır:
Bir defa Musa aleyhisselÂm Allahu TeÂl ’ya niyazda bulunarak sordu:
– İlÂhi, hac nedir, diye sordu. Allah TeÂl buyurdu:
– “Hac, benim butun beytlere ustun kıldığım beytimi ziyaret etmek, dostum İbrahim ’in inşa ettiği haremine ihtiram gostermekdir. Yeryuzunun dort bir yanından benim kullarım oraya gelirler. Ve telbiye ile tehliller ederler. Tıpkı bir kulun efendisinin emrine hazır olub bunu diliyle de ifade etmesi gibi...
Musa aleyhisselÂm yine sordu:
– İlÂhi, Senin beytini ziyaret etmelerine mukabil onlara vereceğin sevab nedir?
Allah TeÂl ve Tekaddes hazretleri buyurdu:
– Onların gunahlarını bağışlıyacağım. Hatta kendilerini komşuları ve akrabaları icin şefaatci kılacağım...
Musa aleyhisselem bir daha sordu.
– İlÂhi onların temiz kazancları yokdur. Kalbleri de pek temiz değildir. Allah TeÂl hazretleri buyurdu:
– Ben onların iyilerinin hatırı icin, kotulerini bağışlayacağım.
Hasan Basrî hazretleri şoyle der:
– Melekler hacıları karşılarlar. Deve uzerinde gelenleri selÂmlar, at ve merkeb ustunde gelenlerle musÂfaha ederler, yaya olarak gelenlerle de kucaklaşırlar.
Allah ondan razı olsun, DekkÂk radıyallah anh ’ın rivayetine gore Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şoyle buyurmuşdur:
– Hangi Musluman olursa olsun, sırf Allah yolunda savaşmak maksadıyla evden cıkar da daha harbe girmeden herhangi bir sûretle olurse o şehiddir. Yine hangi Musluman olursa olsun sırf hac ibadetini ed etmek ve KÂbetullah ’ı ziyaretde bulunmak maksadıyla evinden cıkar da, daha Kabe ’ye varmadan olurse Allah onu mutlaka cennete koyar.
Hacc-ı mebrûrun alÂmeti; Hacının Kabe ’den, dunyayı terk ederek, ahirete rağbetle donmesidir. Hacc-ı mebrûrdan donen kişinin gunahları affedilir, duası mustecabdır. Bu sebeble, hacdan donen kişinin duasına mazhar olmak icin caba sarfetmek ve ondan gunahların affı icin dua etmesini istemek mustehabdır.
Kaynak: Altınoluk Dergisi, Ayın Sohbeti (Altınoluk Sohbetleri-5), Sayı:413
İslam ve İhsan
Derece İtibariyle En Faziletli Amel Hangisidir?