ODTU Kuzey Kıbrıs Kampusu Psikoloji Bolumu Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Doğu Erdener, teknolojinin gelişmesiyle ilişki bicimlerinin değişikliğe uğradığını soyledi.
Orta Doğu Teknik Universitesi (ODTU) Kuzey Kıbrıs Kampusu Psikoloji Bolumu Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Doğu Erdener, sosyal medyanın insanları farklı bir iletişim bicimine sevk ettiğini belirtti. İnternetin ve buna bağlı olarak sosyal medyanın yaygınlaştığını anımsatan Erdener, samimiyetin teknolojinin altında zayıfladığını ifade etti.

İnsan davranışlarının teknolojiyle paralel olarak farklılaştığına dikkati ceken Erdener, "İletişim bicimleri cok hızlı ve ciddi bir şekilde evrimden geciyor. Cok hızlı bir şekilde adapte olmamız gereken kimi zaman da adapte olamadığımız bir surec bu. Biz bir surec yaşıyoruz. Bu surec dahilinde de insanların birbirleriyle tanışma yontemleri değişti. Online tanışma, evlilik programları gibi farklı tanışma yontemleri var. İnsanlar ekranlara cıkarak, milyonlarca kişinin onunde evlilik teklifinde bulunuyorlar. Kendi cocukluğumu, universite oğrenciliğimi duşunduğum zaman cok ceşitlenen sosyal iletişim bicimleri ortaya cıkmaya başladı. Sosyal medya da teknolojinin diğer uygulama aracları da bunun bir parcası" diye konuştu.

SAMİMİYET, TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN ALTINDA ZAYIFLIYOR

Erdener, samimiyetin de teknolojik gelişmelerin altında zayıfladığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yuz yuze olan ilişki bicimleri oransal olarak azalmış gibi gozukse de sanırım birden fazla benlik yaratıyor gibiyiz. Birisiyle mesajlaşırken sanki bin yıldır tanıyormuşuz gibi mesajlaşıyoruz ama yanımızdan gecerken selam vermeye biliyoruz. Bu bize garip bir kriz gibi gozukse de bana gore sanırım biraz bekleyip gormemiz gerekiyor. Surec devam edince iletişim bicimlerinin nasıl şekil alacağını goreceğiz. Bu bir adaptasyon bicimi, bir doğum sancısı gibi bir surec. İlişkiler farklı bir boyuta gidiyor.

Komşuluk ilişkilerine ne oldu dediğimizde kıymetli bir şeyi kaybediyor muyuz diye sorguladığımız zaman belki bir şeylerin farkına varacağız. O zaman da yuz yuze ilişkilerin kıymetini bileceğiz. Korumalı siteler, havuzlu siteler gibi yapılar yapılıyor. 10 bin kişi bir arada yaşıyor. Bir yandan da mahalleler var. Bu iki yaşam turunden birini tercih ediyoruz. Sanki yavaş yavaş mahalle duygusu gibi samimiyeti gunumuzde arıyoruz. Taşlar sanırım yerine oturacak. ’"

Kaynak: AA
İslam ve İhsan