Nimetlerin şukru nasıl olur? İnsan Allah ’ın verdiği nimetlere nasıl şukredebilir?CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“Allah ’ın rızasını kazanmak ve ruhlarındaki comertliği kuvvetlendirmek icin mallarını hayra sarfedenlerin durumu, bir tepede kurulmuş guzel bir bahceye benzer ki, uzerine bol yağmur yağmış da iki kat urun vermiştir. Bol yağmur yağmasa bile bir cisinti duşer (de yine urun verir). Allah, yaptıklarınızı gormektedir. (Bakara, 265)
Resûlullah (s.a.v.) buyurdular:
“Kim Musluman kardeşinin ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir. Kim bir Muslumandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah TeÂl da o kimsenin kıyamet gunundeki sıkıntılarından birini giderir.” (BuhÂrî, MezÂlim 3; Muslim, Birr 58)
Asil ve vakur insanımız bir zamanlar halini kimseye soylemezdi. Kan kusar, kızılcık şerbeti ictim derdi. Ama yoksulluk, cÂresizlik, her gun ailesine eli boş, boynu bukuk donmek onun da dilini cozdu. Utana utana halinden şikÂyet etmek, artık gecinemediğini soylemek zorunda kaldı.
HÂlbuki CenÂb-ı Hak bize Musluman kardeşimizin iffetini korumayı, o halini soylemeden yardımına koşmayı emretmişti. Hz. Ali Efendimiz, bir tanıdığı kendisinden borc istediği zaman, niye ben onun halini daha once anlayıp yardımına koşmadım da kendisini borc istemek zorunda bıraktım diye uzulmuştu.
Allah TeÂlÂ, kullarının kimine zenginlik kimine fakirlik verdi. Fakirlere kol kanat germe vazifesini de hÂli vakti iyi olanlara havale etti. Ama kulları O ’nun aile fertleri durumunda olduğu icin işi tesÂdufe bırakmadı. Muhtaclara yardım etmek uzere bazı kullar yarattı ve onlara insanlara yardım etmeyi sevdirdi.
“NİMETİN ŞUKRU VERMEKTİR” Şunu hic unutmamalıyız: Nimetin şukru vermekledir; insan Allah ’ın kendisine karşılıksız verdiği imkÂnları ihtiyac sahiplerine vermezse, yani Allah ’a şukretmezse, elindeki nimetin el değiştirmesine yol acar; eğer ihtiyac sahiplerini gozetirse, sahip olduklarının hem elinde kalmasını hem de artıp coğalmasını sağlamış olur.
Kaynak: Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir, Altınoluk Dergisi, Temmuz-2002
İslam ve İhsan
SABIR MI ZOR, ŞUKUR MU?