İslÂm, koyduğu emir ve yasaklarda, şu beş şeyi korumayı hedefler: Din, akıl, can, nesil ve mal. Bir insanın hayatında en muhim yere sahip olan bu beş esÂsa zarar verecek her davranış, CenÂb-ı Hak tarafından haram îlÂn edilmiştir.Alkollu ickiler de insanın dînine, aklına, can ve malına zarar verir. Hem ferdî hem de ictimÂî bircok sıkıntıya sebep olur. Bu sebeple şiddetle yasaklanmıştır. Âyet-i kerîmelerde şoyle buyrulur:

“Ey îmÂn edenler! İcki, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları, şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan uzak durun ki felÂh bulasınız. Şeytan, icki ve kumar yoluyla ancak aranıza duşmanlık ve kin salmak, sizi AllÂh ’ın zikrinden ve namazdan alıkoymak ister. Artık (butun bunlardan) vazgectiniz değil mi?” (el-MÂide, 90-91)

Bu Âyetler nÂzil olunca, Rasûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’in emriyle bir sahÂbî Medîne sokaklarında dolaşarak:

“−Haberiniz olsun ki icki haram kılınmıştır!” diye seslendi.

Tulumları delinip boşaltılan, kupleri kırılıp dokulen ickiler, Medîne sokaklarında seller gibi aktı! Elinde şarap bulunan muslumanlar, bunların hepsini imh ettiler. Bir daha da icmediler.

Daha sonra Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- şoyle buyurdu:

“Muhakkak ki Allah; ickiye, onu sızdırana, sızdırıldığı yere, icene, icirene, taşıyana, satana, satın alana, bedelini ve kazancını yiyene lÂnet etmiştir!” (Bkz. Ahmed, I, 53; II, 351; NesÂî, Eşribe, 1-2; HÂkim, II, 305/3101)

Bu hÂdise, Allah TeÂl ’nın yasakları karşısında ashÂb-ı kirÂmın gosterdiği hassÂsiyetin ne guzel bir misÂlidir. Hicbir îtiraz ve mÂzeret ileri surmeden, derhÂl ilÂhî emre gonulden itaat etmiş, AllÂh ’ın rızÂsına koşmuşlardır.

Allah Rasûlu -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- şoyle buyurur:

“Sarhoşluk veren her şey haramdır. Coğu sarhoşluk veren şeyin azı da ha­ramdır.” (İbn-i MÂce, Eşribe, 10; NesÂî, Eşribe, 24, 48)

“İcki her kotuluğun başıdır.” (Ahmed, V, 238)

“AllÂh ’a ve Âhiret gunune îmÂn eden kimse, uzerinde icki bulunan sofraya oturmasın!” (Tirmizî, Edeb, 43/2801)

“Ummetimden birtakım kimseler, ickiye başka isimler vererek onu iceceklerdir!” (Ahmed, IV, 237)

Bu nebevî îkazları bilen musluman bir gencin vazifesi, ashÂb-ı kirÂmın gostermiş olduğu hassÂsiyete sahip cıkmaktır. Bilhassa Efendimiz ’in; “İckiye başka isimler vererek onu icecekler…” beyanına dikkat ederek, farklı isimlerle piyasaya surulen haram iceceklerden uzak durmaktır.

Alkol ve uyuşturucu madde bağımlısı olan insan, sağlıklı duşunme ve doğru karar verme kabiliyetini yitirir. Neticede Âile saÂdetini ve ictimÂî hayattaki îtibÂrını kaybederek potansiyel bir suclu hÂline gelir.

İCKİNİN MADDİ VE MANEVİ ZARARLARI


İckinin mÂnevî olduğu kadar maddî zararı da hayli fazladır. Dunya Sağlık TeşkilÂtı ’nın otuz ulkede yaptığı araştırma raporlarına gore:

‒ CinÂyetlerin % 85 ’i (% 60-70 ’i Âile icinde),

‒ TecÂvuzlerin % 50 ’si,

‒ Şiddet hÂdiselerinin % 50 ’si,

‒ Hanımını dovenlerin % 70 ’i,

‒ İşe gitmeyenlerin % 60 ’ı ve

‒ Akıl hastalığı vakʼalarının % 40-50 ’si alkolden kaynaklanmaktadır.

Alkoliklerden doğan cocuklarda akıl hastalıkları % 90 ’lardadır. Alkolik bir kadının ozurlu bir cocuğa sahip olma riski % 35 gibi yuksek bir seviyededir. Cunku alkol, anne rahmindeki buyumeyi ve doğum sonrası gelişmeyi engeller; cocukta zek geriliğine, boy kısalığına ve davranış bozukluklarına sebep olur.

İcki muptelÂsı olan insanların cocukları, surekli cekişme ve şiddet dolu bir Âile ortamında yaşadıklarından, onlarda rûhî cokuntu ve davranış bozukluklarının gorulme riski cok yuksektir. Dolayısıyla bu cocukların coğu, okulda ve hayatta başarısız olurlar.[1]

İngiliz Hukumeti resmî raporuna gore alkol tuketimi sebebiyle meydana gelen kavga, yaralanma, hastane masrafları ve sÂir durumların İngiliz ekonomisine getirdiği yuk, yıllık 20 milyar sterlin (30 milyar dolar) civÂrındadır.[2]

Şunu hicbir zaman unutmamak lÂzımdır ki, İslÂm, her yasağın meş­rû zeminde alternatifini, yani daha iyi ve temiz olanını gostermiştir. Bu sebeple, birtakım aldatıcı hevesler peşine duşerek son derece geniş olan helÂl dÂiresinin dışına cıkmaya ve haramlara bulaşmaya hic gerek yoktur.

[1] Musa Tosun, “İcki” mad., DiyÂnet İslÂm Ansiklopedisi, XXI, 463.

[2] Sean COUGHAN, The Guardian, Saturday March 27 2004, “Sobering thoughts about a claim”.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hakk'a Adanmış Genclik , Erkam Yayınları
İslam ve İhsan