Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan cuma hutbesinin bugunku konu başlığı “Mevlid-i Nebi” oldu.Gelecek hafta Muhammed ’in (s.a.s) dunyayı teşriflerinin yıl donumu olan Mevlid gecesinin idrak edileceğine ve Mevlid-i Nebi haftasının kutlanacağına değinilen hutbede “İmanın manasını bize anlatan, mumin olmanın gereği olarak namazdan oruca, hacdan zekÂta her bir ibadetimizi nasıl yerine getireceğimizi bize gosteren Peygamberimizdir” denildi.
23.10.2020 tarihli cuma hutbesi...
Muhterem Muslumanlar!
Okuduğum ayet-i kerimede Yuce Rabbimiz şoyle buyuruyor: “Andolsun ki Allah, muminlere kendi iclerinden; onlara ayetlerini okuyan, onları arındırıp tertemiz yapan, onlara Kitap ve hikmeti oğreten bir peygamber gondermekle buyuk bir lutufta bulunmuştur.”1
Okuduğum hadis-i şerifte ise Peygamberimiz (s.a.s) şoyle buyuruyor: “Bana itaat eden, Allah ’a itaat etmiştir. Bana isyan eden, Allah ’a isyan etmiştir.”2
Aziz Muminler!
Yuce Allah, Hz. Âdem ’den itibaren mujdeleyici ve uyarıcı olarak nice peygamber gondermiştir. Peygamberler aracılığıyla insanları tevhide ve kulluğa, hakkı benimseyip erdemli yaşamaya davet etmiştir. Peygamberler asırlar boyunca Allah ’ın dinini tebliğ etmiş, iyiliğin yayılması ve kotuluğe engel olunması yolunda insanlığa ornek olmuştur. İlÂhî vahiy alan bu şerefli elciler zinciri, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s) ile nihayete ermiştir.
Kıymetli Muslumanlar!
Resûl-i Ekrem Efendimiz, insanlığın umudu, muminlerin sevgilisi, Âlemlerin rahmet vesilesidir. Kur ’an-ı Kerim ’i bize aktaran, anlatan ve yaşayarak oğreten odur. Dunyada huzur ve guvenin, ahirette sonsuz mutluluğun anahtarı, onu model almak ve onun gibi yaşamaya gayret etmektir. Zira o, bize şoyle seslenir: “Kim Rab olarak Allah ’ı, din olarak İslÂm ’ı ve peygamber olarak Muhammed ’i kabul ederse, imanın tadını alır.”3
Değerli Muminler!
İmanın manasını bize anlatan, mumin olmanın gereği olarak namazdan oruca, hacdan zekÂta her bir ibadetimizi nasıl yerine getireceğimizi bize gosteren Sevgili Peygamberimizdir. İyi bir insan, salih bir kul, olgun bir mumin olmayı bize oğreten odur. Nitekim o kendisini şoyle anlatır: “Ben, guzel ahlakı tamamlamak icin gonderildim.”4
Son Peygamber ’in hayatına baktığımızda goruruz ki, iman ve ibadet ancak guzel ahlakla kemale erer. Sunnet namazları kılmak nasıl ondan bize miras kalmışsa, samimi ve durust olmak, can taşıyan her varlığa şefkat ve merhamet gostermek, adaletten ayrılmamak, ailenin değerini bilmek ve mumin kardeşliğinin hakkını vermek de aynı şekilde onun sunnetidir.
Muhterem Muminler!
Onumuzdeki Carşamba ’yı Perşembe ’ye bağlayan gece, Habib-i Kibriya Muhammed Mustafa (s.a.s) ’in dunyayı teşriflerinin yıl donumu olan Mevlid Gecesini idrak edeceğiz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Mevlid-i Nebi haftasını kutlayacağız. Başkanlığımız bu yıl Mevlid-i Nebi haftasının temasını “Peygamberimiz ve Cocuk” olarak belirlemiştir. Bu vesileyle Peygamberimizi daha yakından tanımaya, anlamaya ve bilhassa cocuklarla iletişimini yeniden hatırlayarak hayatımıza taşımaya gayret edeceğiz. Mevlid-i Nebi gecemizi tebrik ediyor, haftamızın İslÂm Âlemine ve tum insanlığa hayırlar getirmesini Yuce Rabbimden niyaz ediyorum.
Dipnotlar:
1. Âl-i İmrÂn, 3/164. 2. Muslim, İmÂre, 33. 3. Muslim, İman, 34. 4. İbn Hanbel, II, 381.
Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Mudurluğu
İslam ve İhsan