
Peygamber Efendimizin (s.a.v) hayatını konu alan siyer kitaplarını okumaya nereden başlamalıyız?Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) en guzel ornek, en kÂmil insan, en buyuk rehberdir. O ’nun (s.a.v) halinden, davranışlarından, sozlerinden alacağımız en ufak bir hissenin ahirette bizi karşılayacak buyuk bir sermaye olacağını biliriz. Nitekim Âl-i İmrÂn Suresi 31. ayette de buyurulduğu uzere Allah ’ın (c.c) kullarını sevmesi ve gunahlarını bağışlaması Rasûlullah ’a (s.a.v) ittib etmek ve yolunu takip etmekle mumkundur.
O ’nun ahlakıyla ahlaklanmak, sunnetini tatbik etmek ve boylece Allah TeÂl hazretlerinin sevgisine ve mağfiretine mazhar olmak icin once Rasûlullah ’ı sevmek, sevmek icin de tanımak gerekir. Nitelikli bir siyer okuması yapmak ve O ’nu tanımak icin gayret sarf etmek her Muslumanın daima gundeminde olması gereken bir davranıştır. Bunun yolu da şuphesiz siyer okumaktan gecer.
Siyer okumaya nereden ve nasıl başlamalıyız sorusunun cevabı herkes icin değişiklik gosterebilir, fakat biz başlangıc kitapları olarak bazı siyer kaynaklarını bu sayfalara taşıyarak en azından yol acmaya calıştık. Burada zikrettiğimiz eserlerin muellifleri ve O ’nun mubarek izini takip etmek niyetiyle eser veren diğer zevat da ifade etmektedirler ki Rasûlullah ’ın (s.a.v) mustesna şahsiyetini ve mubarek hayatını tam olarak anlamak ve anlatmak mumkun değildir. Lakin bu uğurda sarf edilen en ufak bir caba dahi buyuk bir bereket vesilesi olacak, Rabbimizin rahmetini celbedecektir. Allah TeÂlÂ, siyer ve sunnetin sarih bir bicimde anlaşılması, O ’nun (s.a.v) sevgisinin kalplere aşılanması icin eser verenlerden razı olsun.
Tanıdıkca severiz Şemail-i Şerif Şerhi Mehmet Yaşar Kandemir
O (s.a.v) insanların en guzeli, yaratılış bakımından en ustunuydu. Allah TeÂl Efendimiz ’i (s.a.v) her yonden kÂmil bir insan, emsalsiz bir ornek şahsiyet olarak yarattı ve O ’nu tanımayı, O ’na uymayı kullarına emretti. Nitekim Allah (c.c) Kur ’an-ı Kerîm ’de “İcinizden Allah ’ın lutfuna ve Âhiret gunune umut bağlayanlar, Allah ’ı cokca ananlar icin hic şuphe yok ki, Resûlullah ’ta guzel bir orneklik vardır.” (el-AhzÂb,21) buyurmaktadır.
Peygamberimiz hakkında yazılan kitaplardan O ’nun dış gorunuşunu, huylarını, ahlakını anlatan kitaplara Şemail denmektedir. Şemail kitaplarının en meşhurlarından biri İmam Tirmizî ’nin Şemail-i Şerif ’idir. Muhterem Mehmet Yaşar Kandemir Hoca ’nın şerh ederek yayına hazırladığı eser başlangıc bir eserden sonra Efendimizi daha yakından tanımak icin başucu yapılacak bir kitaptır.
Hurmetin En Buyuğu O ’na Şifa-i Şerif Şerhi Mehmet Yaşar Kandemir
Rasûl-i Ekrem ’in yuceliğini, ona gosterilmesi gereken saygıyı, bu saygıda kusur edenlerin durumunu anlatan bu kadim eserde muellif Kādî İyÂz (o. 544/1149) Şif eserini, Resûl-i Ekrem ’in peygamberliğini inkÂr eden ve mûcizelerine dil uzatanlar icin yazmadığını ifade ediyor. O, kitabını Rasûlullah ’ın davetini kabul edenlerin ona olan sevgisini arttırmak, sunnetine daha fazla sarılmalarını sağlamak ve imanlarını kuvvetlendirmek amacıyla telif ettiğini soyluyor (eş-ŞifÂ, nşr. Abduh Ali Kûşek, s. 307).
Muhterem Mehmet Yaşar Kandemir Hoca, bir Osmanlı geleneğini yaşatmak suretiyle yıllarca Eyup Sultan Camii ’nde Şifa dersleri yapmış ve sonrasında da Şifa-i Şerif ’i gunumuz diline uygun bir şekilde şerh ederek yeniden yayına hazırlamıştır. Şifa-i Şerif, Rasûlullah ’a hurmet ve muhabbetin nasıl olması gerektiğini oğrenmek, O ’nun mucizelerinden ve hayatından hususi dersler cıkarmak icin okunması gereken buyuk bir eserdir. Yıllarca milletimizin de itibar ettiği bu buyuk eserin Kandemir hocanın titizliği ve ilim hassasiyeti ile kıymetinin daha da arttığını ifade etmek gerekir.
En Sevgiliyle Buluşmak Rasûlullah ’ın (s.a.v) Hutbeleri Kur ’an-ı Kerîm ’de Rabbimiz (c.c) muhtelif ayetlerde kendisi ile beraber Rasûlullah ’a da (s.a.v) itaat etmemiz gerektiğini bildirmiştir. Bu acıdan O ’nun fem-i muhsinlerinden dokulen her soz, bize naklolan her nasihat, can kulağıyla dinlememiz, oğrenip anlamamız ve hayatımıza aksettirmemiz gereken pek muhim ifadelerdir. AshÂb-ı Kiram ve onları takip eden Âlimler silsilesi ki Allah onlardan razı olsun, Efendimiz ’in sozlerini bize sahih ve guvenilir bir şekilde aktarmak icin bircok eser vermişler, her turlu gayreti gostermek suretiyle bize kadar taşımışlardır. Hic şuphesiz bu sozlerin en onemlilerinden bir sınıf da O ’nun mubarek minberinden Ashab-ı Kiram ’a irad ettiği hutbeleridir. Bu hutbelerden 522 tanesinin oluşturduğu bir derleme Siyer Yayınları tarafından “Rasûlullah ’ın (s.a.v) Hutbeleri” ismiyle yayına hazırlandı. Arapca orijinal metinle Turkce tercumesi birlikte basılan eser Efendimizin hutbelerinin akıcı ve derin muhtevasını sunuyor ve bizi hadis okumanın doyumsuz lezzeti ile tanıştırıyor.
RiyÂz-us'Salihîn İmam Nevevî ’nin gunluk hayatımızda faydalanacağımız hadisleri derlediği RiyÂz-us Salihîn isimli eseri isminin de ifade ettiği şekilde salihlerin bahcesi olarak ummet nezdinde buyuk bir itibar ve rağbete sahip olmuştur. Kutub-u Sitte ’den ve diğer muhim hadis kaynaklarından alarak derlenen bu eser gerek tertibi ve gerekse usulu ile bir ferdin toplumsal hayatta karşılaşabileceği bircok meseleyle ilgili aydınlatıcı ve kapsayıcı bir yol haritası sunuyor. Kur ’an ve Sunnet ışığında Efendimiz ’in ahlakıyla ahlaklanmak isteyen her muslumanın başucu kitabı olabilecek Riyaz-us Salîhin ’in Tukce ’deki en geniş baskısı muhterem Yaşar Kandemir, İsmail Lutfi Cakan ve Raşit Kucuk Beyefendiler tarafından hazırlanan şerhidir ve Erkam Yayınları arasından cıkmıştır.
Allah tum bu eserlerden istifade etmeyi ve Rasulullah Efendimiz ’in ahlakından hissemend olabilmeyi bizlere nasip eylesin.
Hazret-i Muhammed Mustafa 1-2 (Osman Nuri Topbaş) Muhterem Osman Nuri Topbaş Hocaefendi ’nin Mekke Devri ve Medine Devri alt başlıklarıyla hazırlanan iki ciltlik eseri siyer hakkında genel bir malumat kazanmak isteyen herkesin okuması gereken muhim bir kaynak. Eserde Rasûlullah Efendimiz ’in (s.a.v) viladetlerinden vefatlarına kadar olan hadiseler, bu hadiselerle ilişkili ayetlerle birlikte inceleniyor. Bu eser Efendimiz ’in (s.a.v) şahsını ve davranışlarını bircok yonden tanıyıp oğretiyor. Annesine ve kendini yetiştiren diğer akrabalarına vefalı bir cocuk ve genc olarak, ticarette adil ve durust bir tuccar olarak, ev hayatında gonlu muhabbet ve merhametle dolu bir eş ve baba olarak, devlet ve toplum idaresinde adil ve yuksek goruş sahibi bir yonetici olarak Peygamberimizi tanımak isteyenler bu eserle siyer okumalarına başlangıc yapabilirler. Eser inanıyoruz ki Efendimizi doğru tanımak, O ’nunla daha yakından irtibat kurmak ve O ’na olan muhabbetimizi artırmak icin herkese tavsiye edilecek ornek bir eserdir.
Hazret-i Muhammed Mustafa-1 kitabının temini icin tıklayınız.
Hazret-i Muhammed Mustafa-2 kitabının temini icin tıklayınız.
Kaynak: Muhammet Omer Kurnaz, Altınoluk Dergisi, 2020 - Ekim, Sayı:416
İslam ve İhsan
Peygamber Efendimiz (s.a.v) Nasıl Bir İnsandı?