
Musluman; her şeyin daima en iyisini, en doğrusunu ve en guzelini arayan hikmet Âşığıdır. Musluman, surekli bir arayış icindedir; yaptığı, soylediği ve duşunduğu, o gune kadar ortaya konanların en mukemmeli olsa bile onunla yetinmez.Mulk sûresinde; “Mutlak hukumranlık elinde olan Allah, yuceler yucesidir ve O ’nun her şeye gucu yeter. O ki, hanginizin en guzel ameli işleyeceğini denemek icin olumu ve hayatı yaratmıştır...”13 buyruluyor.
Bu mubÂrek Âyetler elbette farklı yonleriyle acıklanabilir. Ve her birinde onumuze pek cok ufuklar acılabilir. Biz burada sadece “hanginizin en guzel ameli işleyeceğini denemek icin olumu ve hayatı yaratmıştır.” cumlesi uzerinde duşunelim istiyoruz.
Bilindiği uzere buradaki “amel” ile insandan sÂdır olan fiil, soz ve duşunce cinsinden her şey, ifade edilmiş olmaktadır. Onu niteleyen kelime ise “ahsen”dir. Ve bu da sadece “guzel” demek değildir; “en guzel” demektir.
Buna gore Musluman; her şeyin daima en iyisini, en doğrusunu ve en guzelini arayan hikmet Âşığıdır. Musluman, surekli bir arayış icindedir; yaptığı, soylediği ve duşunduğu, o gune kadar ortaya konanların en mukemmeli olsa bile onunla yetinmez. Bu sebeple o her zaman “Bugunku şartlarda bu işin en guzelini boyle yapabiliyoruz. İleride bu işi daha nasıl geliştirebiliriz, nasıl guzelleştirebiliriz?” duşuncesinde olur.
Evet, Musluman daima en guzelin arayışı icindedir. Ancak onunkisi asl ihtiras ve doyumsuzluk değildir, olmamalıdır. Bunu iyi ayırt etmek lÂzımdır.
Bu mubÂrek Âyetlerin onumuze koyduğu sorular şunlar olmalı; yaptığımız işler iyi, guzel ve doğru mu? Buna cevabımız muspetse, bu alanda yapılabileceklerin en guzeli, en iyisi, en doğrusu mu, diye sormak lÂzım. Eğer buna da evet diyebiliyorsak, daha guzelini aramak icin ne bekliyoruz sorusu gelecektir. Cunku Rabbimiz, boyle bir yarışta bizleri denemek uzere olumu ve hayatı yarattığını buyuruyor.
Dipnotlar: 1) Bkz; 67/2.
Kaynak: Cafer Durmuş, Altınoluk Dergisi, 372. Sayı
İslam ve İhsan