Mescidde hurma infak edenleri uyaran ayet ne buyuruyor? İnfak ederken nelere dikkat etmeliyiz?Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) hurma bahcesi olan mu ’minlere, farz olan oşrun hÂricinde iyilik olarak hurma salkımlarından getirip yoksulların yemesi icin Mescid ’e asmalarını emretmişlerdi. İki ton hurma toplayanın bir salkım hurma getirmesini tavsiye ediyorlardı. (Bkz. Ebû DÂvûd, ZekÂt, 32/1662)
Ber bin Âzib (r.a) şoyle anlatır:
EnsÂr, hasat mevsiminde hurma salkımlarından getirip Mescid-i Nebevî ’deki iki direk arasına bağlanan bir ipe asar, fakir MuhÂcirler de ondan yerdi. Bazıları, oraya konan hurma hevenklerinin cokluğuna bakarak, bir beis olmayacağı duşuncesiyle, iyilerin arasına kotu hurmaları da koydular. Allah TeÂl boyle yapanlar hakkında şu Âyet-i kerimeyi inzÂl buyurdu:
“Ey iman edenler! Kazandıklarınızın ve yerden sizin icin cıkardığımız nîmetlerin iyilerinden (Allah icin) infak edin. (Size verildiği takdirde) gozunuzu yummadan alamayacağınız (basit ve değersiz) şeyleri, hayır diye vermeye kalkışmayın! Allah ’ın her şeyden mustağnî ve ovulmeye lÂyık olduğunu bilin!” (el-Bakara, 267) (VÂhidî, EsbÂbu nuzûli ’l-Kur ’Ân, s. 90)
Avf bin MÂlik (r.a) şoyle demiştir:
Rasûlullah (s.a.v) elinde bir as ile yanımıza mescide geldi. Bir kişi, Mescid ’e (sadaka olarak) Âdî bir kuru hurma salkımı asmıştı. Rasûlullah (s.a.v) as ile bu hurma salkımına durterek şoyle buyurdular:
“‒Bu sadakanın sahibi dileseydi, bundan daha iyisini vere­bilirdi. Bu sadakanın sahibi, kıyamet gunu Âdi hurma yiye­cektir.” (Ebû DÂvûd, ZekÂt, 17/1608)
Mescid ’e hurma salkımı asma Âdeti, daha sonraki asırlarda da devam etmiştir. (Semhûdî, VefÂu ’l-vefÂ, II, 51)
Kaynak: Dr. Murat Kaya, Mescid-i Nebevi'den 111 Hatıra, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
İnfak Nasıl Olurun En Guzel Cevabı