Medîne ’nin pazar yeri olan Zevr ’da meydana gelen ucyuz sahabinin şahit olduğu Peygamber Efendimizin mucizesi...Enes bin MÂlik (r.a) şoyle buyurur:
“Ben Allah Rasûlu ’nu şu hÂlde gordum: İkindi namazı yaklaşmıştı. İnsanlar abdest almak icin su aradılar, fakat bulamadılar. Allah Rasûlu ’ne (bir kap icinde tek kişiye yetecek kadar) abdest suyu getirildi. Rasûlullah (s.a.v), su kabının icine mubarek elini koydular ve insanlara ondan abdest almalarını soylediler. Oradaki sahÂbîlerin en sonuncusuna kadar hepsi abdest alıncaya dek Efendimiz ’in parmaklarının altından su kaynadığını gordum.” (BuhÂrî, Vudû ’, 32, MenÂkıb, 25)
Bu hÂdise, Medîne ’nin pazar yeri olan Zevr ’da meydana gelmiştir. Orada bulunup abdest alan sahabiler 300 kişi kadardı. (BuhÂrî, MenÂkıb, 25; Muslim, FedÂil, 6)
Şimdi “Sûku ’l-Kadîm: Eski Carşı” denilen bu pazar yeri Mescid-i Nebevî ’nin sağ tarafında yer almaktadır.
Rivayetlere bakıldığında bu mucizenin birkac defa tekerrur ettiği anlaşılıyor. Fuzûlî, meşhur Su Kasîdesi ’nde bu mucizeye ne guzel işaret eder:
Hayret ilen parmağın dişler kim itse istimÂ,
Parmağından virduğin şiddet gunu EnsÂr ’a su!
(Kuraklık gunlerinde EnsÂr ’a parmağından su verdiğini kim işitse, hayretler icinde kalarak parmağını ısırır.)
Kaynak: Dr. Murat Kaya, Mescid-i Nebevi'den 111 Hatıra, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan