En guzel ve en anlamlı Necip Fazıl Kısakurek sozlerini sizler icin derledik... Sozlerin altında Necip Fazıl Kısakurek'in hayatı, kendi sesinden şiir ve hitabesine erişebilirsiniz.Necip Fazıl Kısakurek'in manidar sozleri...
Şiirde gaye, kokte Allah ve mutlak hakikat olarak, dalda sırrılık ve remziliktir.
Sırma renginde pislik, dunyanın susu pusu, bende tek aziz eşya annemin başortusu.
Şu geceni durdursam, cekip de eteğinden; soruversem : haberin var mı oleceğinden?
Şu iner yokuşlardan, hep basamak basamak; benimse alın yazım, yokuşlarda susamak.
Yusuf baştan aşağı iffet olduktan sonra, zuleyha baştan aşağı afet olsa ne yazar.
Bu dunyada renk,nakış,lezzet ne varsa kusum; gozumde son marifet,azraile tebessum.
Cocukken gun battı mı, bir koşede ağlardım; nihayet done done aynı noktaya vardım.
Eklense de başıma, dunyada kac baş varsa. Başım, onların hepsi icin secdeye varsa.
Her kahkahanda Allah'a teşekkur etmiyorsan, Neden her ağladığında O'na kızıyorsun?
Kendini dunyalar kadar değerli zannedenlere kısa bir not; Dunya beş para etmiyor..
MUJDECİM, KURTARICIM, EFENDİM...
Mujdecim, kurtarıcım, efendim, peygamberim: sana uymayan olcu; hayat olsa teperim!
Sustum ! Birikti yanaklarıma alfabe. Ya ilahi ya rab sukutumu en guzel duam eyle!.
Uc gunluk dunya icin gayret ustune gayret; Ebedi bir yaşam icin gayret yok hayret!
Af var diye işlenen suctan vicdan burkulur; affı sigortalayan hayÂsızdan korkulur..
Sabrın sonu selamet, Sabır hayra alamet… Bela sana kahretsin, sen belaya selam et…
Yalnızım diye uzulmuyorum. Cunku biliyorum, yalnız insanın ihanet edeni de olmaz .!
Yol onun varlık onun,gerisi hep angarya. Yuz ustu cok surundun, ayağa kalk sakarya.
Akrebin kıskacında yoğurmuş bizi kader; Aldırma, boyle gelmiş, bu dunya boyle gider!
Dinin olmadığı yerde hicbir şey yoktur; yokluk bile yok.. Şiir ve san'atsa hic yok..
Farkı yok, mantarlaşmış bir kayadan, derimin; Yuzumde cizgi cizgi, imzası kaderimin.
HAMALLIK Kİ SONUNDA NE RUTBE VAR NE...
İnsandır sanıyordum mukaddes yuke hamal, hamallık ki sonunda ne rutbe var ne de mal.
Marifetli hokkabaz başını kaldır da bak. Gokte bir oynayan var yıldızlarla kaydırak.
Olum olene bayram, bayrama sevinmek var; oh ne guzel, bayramda tahta ata binmek var!
Bana bir ben lazım, bir de beni anlayan. Beni bir ben anlarım, bir de beni yaradan.
Başım cığlıklı bir cocuk, onu nasıl avutsam? Ne yapsam da olumu bir saatcik unutsam ?
Ben artık ne şairim, ne fıkra muharriri! Sadece, beyni zonk zonk sızlayanlardan biri!
Bir namazim, bir duam, birde eski seccadem, hepsi hepsi bu kadar, işte benim sermaye.
Her ağızda, her telde fanilik diriltisi , sonunda tek bir şarkı, tabutun gıcırtısı !
Son gun olmasın dostum, celengim, top arabam. Alıp beni gotursun, tam 4 inanmış adam.
EY DUŞMANIM
Ey duşmanım, sen benim ifadem ve hızımsın. Gunduz geceye muhtac, bana da sen lazımsın.
Hep olmadan hic olmaz, hicin otesinde hep; Bu mu dersin, taşlarda donmuş sukûta sebep?
Olunmayacak herşeyle olabilecek herşeyin kefalet ve keyfiyeti islamda, herşey islamda!
Sen ki, beş vakit namaz kibriyle ferahtasın, Gunahın yok sanırken en buyuk gunahtasın!
Ya Allah'a baş eğer hic kimseye eğmezsin,ya da herkese baş eğer hicbir şeye değmezsin.
Ya islamla yukselir,ya inkarla curursun, bu yol mezarda bitmiyor, gittiğinde gorursun.
Yola cıktıklarını yolda bulduklarına değişirsen ; hem yolunu kaybedersin, hem dostunu!
Zonklayan basım benim, kan pıhtısı, cerahat; ona yastıkta değil, secde yerinde rahat.
Tutuşturanlar lugat kitabını elime, Bilsinler Allahtan başka bilmiyorum kelime.
Fezada "Allah diye bir şey yok" iddiası, Gel gor kac fuzeye denk, bir muminin duası.
NAMAZ VAKTİNDEN BAŞKA...
Bu kasvet dunyasında kalmadı ozlediğim, Namaz vaktinden başka anını gozlediğim…
Her fikir, her inanış, tek mevsimlik vesselam; Zaman ve mekan ustu biricik rejim, İSLAM.
Kader, beyaz kağıda sutle yazılmış yazı, Elindeyse, beyazdan gel de sıyır beyazı…
Tek neşe bu dunyada, var olmanın sevinci; Ve tek ilim, varlığın bilinmeden bilinci…
Neye baksam aynı şey, neyi gorsem aynı şey… Olan sensin, hey gidi hakikat sultanı hey!
İman, ihlas, vecd ve aşk, bunlar birer kelime… Kelimeyi boğardım verselerdi elime…
Bu yuk senden Allahım, cekeceğim, nacarım! Senden sana sığınırım, senden sana kacarım…
Bir bolunmez ki, insan, onu zaman boluyor; İnsan her an dirilip, her saniye oluyor…
Hasret bir ruzgÂr, kapı kapı aralar gecer; Gorduğum her guzel şey, beni yaralar gecer…
Mutlu adam, dunyayı bir acı gurbet bilen; Oz vatan pınardan, olumu şerbet bilen…
HARFSİZ VE KELİMESİZ DUŞUNMEK
Uyumak istiyorum başım bir cenk meydanı, Harfsiz ve kelimesiz duşunmek Yaradanı!..
Nefes alırken bile inkisar ve pişmanlık; Kimse edemez bana, benim kadar duşmanlık.
İnsan, yaklaştığınca yaklaştığından ayrı; Belli ki; yakınımız yoktur Allah'tan gayrı..
Sizin oynadığınız uzun eşek birdirbir Ya bizim ki o tek yol bir tanedir birdir bir..!
Gozum aklım fikrim var deme, hepsini oldur. Sana gol gibi gelen o col diyorsa coldur.
Diyorlar bana: Kalsın şiir de soz de yerde! Sen araştır, goklere cıkan merdiven nerde?
Hangi dağa tırmansam muradım otesinde Murad bugun değil her gunun ertesinde.
Halim acık denizde duduk calan bir gemi, Kim duyar otelerden haber veren bestemi.
Akıl akıl olsaydı adı gonul olurdu, Gonul gonlu bulsaydı bozkırlar gul olurdu..
Yarın elbet bizim, elbet bizimdir; Gun doğmuş, gun batmış, ebed bizimdir! 'Tomurcuk derdinde olmayan ağac, odundur.'
HRİSTİYANLIKTA YOL KESİCİ
Kadın; Hristiyanlıkta yol kesici bir engel, İslamda ise yol acıcı bir kanattır.
Beni kimsecikler okşamaz madem, Op beni alnımdan, sen op seccadem.
Dağı tanıyan, nasıl tanımaz ucurumu? Madem ki yukseliş var, iniş olmaz olur mu?
Anladım işi; San'at ALLAH'ı aramakmış, Marifet bu, gerisi yalnız celik comakmış.
Bir anlık emanete ne turlu ovunelim, gel, rahmet kapısında ağlaşıp dovunelim.
USTAD NECİP FAZIL ’A AİT OLDUĞU SANILAN SOZLER - ASILSIZ SOZLER - Yuz daha versen, yuz uman yuzler bilirim.
- Dunya guzel olsaydı doğarken ağlamazdık.
- Benim ayağımın altı da musait başımın ustu de.
- Yar olmaz servetinin sana bir tek kuruşu.
- Gokler ağlıyor biz ağlamışız cok mu? Bize yobaz diyorlar haberin yok mu?
- Hayatın cilesine tahammul gerek Değil mi ki sef ile cef muşterek?
- İnsan sevme hissini israf etmemeli
- İnsanın sevdiğini kaybetmesi, dişini kaybetmesi kadar ilginctir.
- Armut deyip gecmeyin, onun ilk hecesi coğu kişide yoktur!
- Ortusuz kadın perdesiz eve benzer, perdesiz ev de ya satılıktır, ya kiralık…
Kaynak: sabah.com.tr - asilsizsozler.nfkisakurek.com
İLGİLİ HABERLER NECİP FAZIL KISAKUREK KİMDİR? NECİP FAZIL ŞİİRİNDE O YERİ ANLATIYOR NECİP FAZIL ’IN AYASOFYA HİTABESİ (KENDİ SESİNDEN) NECİP FAZIL KISAKUREK – TABUT ŞİİRİ İslam ve İhsan