EcdÂdımız Osmanlı ’yı asırlarca ayakta tutan en sağlam temellerden biri genc nesillerini, îman aşk ve vecdi ile donatmaları olmuştur. Bilhassa geleceğin sultÂnı olacak şehzÂdeler, husûsî bir eğitime tÂbî tutulmuştur.
Genclik, milletlerin hayatında son derece ehemmiyetli bir yere sahiptir. Zira genclik, her milletin istikbÂli ve en muhim guc kaynağıdır. Kendi istikbÂlini teminat altına almak, millî ve mÂnevî değerlerini muhÂfaza etmek isteyen her toplum, genclerine ehemmiyet vermelidir. Onları bilgili, gorgulu ve ustun karakter sahibi nesiller olarak yetiştirmelidir. Ancak boyle milletler, istikbÂle umitle bakabilirler. Bunun aksine, genc nesillerini ihmÂl eden, tÂlim ve terbiyelerine ehemmiyet vermeyen, onların sadece aklını ve bedenini besleyip gonlunu, rûhunu ac bırakan milletler ise kan ve gozyaşlarıyla tÂrih sahnesinden silinip giderler.
Pakistanʼın mÂnevî mimarı Muhammed İkbÂl der ki:

“Ey basîretli insan, bir milletin sermayesi para, gumuş, kumaş ve altın değildir. Onun asıl sermayesi, îmanlı, vatanperver, sıhhatli, dinc ve kudretli dimağlara sahip, cok calışkan, cevvÂl ve cevik evlÂtlarıdır.”

"OSMANLIYI AYAKTA TUTAN ŞEYLERDEN BİRİ DE İMANLI GENCLERDİR!"

TÂrihin şÃ‚hitliğiyle sÂbittir ki, ecdÂdımız Osmanlı ’yı asırlarca ayakta tutan en sağlam temellerden biri de, genc nesillerini, îman aşk ve vecdi ile donatmaları olmuştur. Bilhassa geleceğin sultÂnı olacak şehzÂdeler, husûsî bir eğitime tÂbî tutulmuştur. Omurleri cihaddan cihÂda koşmakla gecen sultanlar, şehzÂdelerini karşılarına alıp asırlara hukmedecek bir devletin temellerini, onların genc dimağlarına nakış nakış işlemişlerdir.

İşte onlardan biri olan Ertuğrul GÂzî, genc oğlu Osman ’a şu nasihatlerde bulunmuştur:

“Bak oğul! Beni incit, Şeyh Edebali ’yi incitme! O, bizim aşîretimizin mÂneviyat guneşidir. Terazisi dirhem şaşmaz! Bana karşı gel, ona karşı gelme! Bana karşı gelirsen uzulur, incinirim; Ona karşı gelirsen gozlerim sana bakmaz olur, baksa da gormez olur! Sozumuz Edebali icin değil, senceğiz icindir! Bu dediklerimi vasiyetim say!..”

Bu nasihatlere gonul vererek buyuyen bir gencin istikbÂlini tahmin etmek guc olmasa gerektir. Nitekim o genc, dort yuz atlıdan ibÂret bir beylikten, -AllÂh ’ın lûtfuyla- muhteşem bir cihan devleti kurmuştur.

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Hakk'a Adanmış Genclik, Genc Kitaplığı
İslam ve İhsan