Şeytan nasıl aldatır? Şeytanın en buyuk tuzağı nedir?CenÂb-ı Hak buyuruyor:
“Munafıkların durumu tıpkı şeytanın durumu gibidir. Şeytan insana «İnkÂr et» der. İnsan inkÂr edince de: «Ben senden uzağım, ben Âlemlerin Rabbi olan Allah ’tan korkarım» der.” (Haşr, 16)
Resûlullah (s.a.v.) buyurdular:
“Şeytan insanın kurdudur. Tıpkı suruden ayrılan koyunu kapan kurt gibi. Sakın gruplara bolunmeyin. Cemaatten, toplumdan ve mescitlerden ayrılmayın.” (Ahmed, II, 400; V, 335; HÂkim, I, 73/59)
ŞEYTANIN EN BUYUK TUZAĞI Hz. Ali (r.a.) şoyle anlatır:
Bir rÂhip vardı, kendi hÂlinde manastırında ibadet ederdi. Bir kadın suslenip yanına gitti ve onu cilveleriyle aldattı. RÂhip onunla zina etti. Kadın hÂmile kalınca şeytan rÂhibe gelip:
“–Onu oldur! İnsanlar bu yaptığını oğrenirse rezil rusv olursun!” dedi.
RÂhip kadını oldurup toprağa defnetti. İnsanlar araştırıp bu cinÂyeti onun işlediğini oğrendiler. Hemen yakalayıp cezÂlandırmak uzere goturduler. Yolda yururken şeytan rÂhibe yaklaşarak:
“–Ben bu kotulukleri sana suslu gosterip işleten kişiyim! Bana bir defa secde et seni bu belÂdan kurtarayım” dedi. RÂhip şeytana secde etti ancak şeytan onu bir kez daha aldatmıştı. Kendisinden uzaklaşıp gitti, ne onu olumden kurtarabildi ne de bir faydası oldu. “İNKAR ET” CenÂb-ı Hak, insanları şeytanın bu tur aldatmalarına karşı îkÂz etmek icin şu Âyet-i kerimeyi inzÂl buyurmuştur:
“Munafıkların durumu tıpkı şeytanın durumu gibidir. Şeytan insana «İnkÂr et» der. İnsan inkÂr edince de: «Ben senden uzağım, ben Âlemlerin Rabbi olan Allah ’tan korkarım» der.” (Haşr, 16) (HÂkim, II, 526/3801)
Kaynak: Dr. Murat Kaya, Hz. Ali ’den 111 Hatıra, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan