Osmanlı Devleti ’nde şehzadelerin ve padişahların ilk eğitimleri sarayda başlardı. Şehzadelerin eğitimi konusu Osmanlı Devletinde onemli bir husus olup, şehzadelerin iyi bir eğitim almalarına dikkat edilirdi. Peki Osmanlı ’da şehzade eğitimi nasıldı?Yıldırım BÂyezit HÂn ’ın oğullarından ŞehzÂde Suleyman, derslerine karşı alÂkasızlığı sebebiyle hocası tarafından hafifce cezÂlandırılmıştı. ŞehzÂde buna hiddetlenerek doğruca saraya gitti ve hocasını babasına şikÂyet etti. Yıldırım Han, hocaefendiyle goruşerek şehzÂde Suleyman ’ı nicin cezÂlandırdığını sordu. Hocaefendi, gÂyet sÂkin ve vakur bir şekilde şu tÂrihî cevÂbı verdi:

“–PÂdişÃ‚hım! ŞehzÂdeniz yarın bu devletin idÂresine tÂlip olacaktır. Ummet ona emÂnet edilecektir. Onun cÂhil kalması, milletine zarar verir. Evet, o şimdi bir şehzÂdedir, ancak henuz ilim ve hÂl erbÂbı olamamıştır. Dolayısıyla ben onu yetiştirmeye ve îcÂb ettiği şekilde kendisini terbiye etmeye mecbûrum...” dedi.

TERBİYE EDEN NUKTE

Yıldırım BÂyezit, hurmetle gozlerini yere indirdi ve:

“–Haklısınız hocam! Siz gerekirse, beni de cezÂlandırırsınız! Sizin gibi hocaefendiler başımızda olduğu muddetce, biz cihÂna hukmederiz.” dedi.

İnce ruhlu pÂdişÃ‚hın cevÂbındaki nukteyi kavrayan hocaefendi, ertesi gun derse gelip de kendisine oğlunu nicin cezÂlandırdığını soran Yıldırım HÂn ’a iltifat etmedi. Boylece hocasının mÂnevî rutbesinin buyukluğunu bizzat babasının uzerinde goren şehzÂde, hatÂsını anladı ve o gunden sonra derslerine son derece gayret gosteren bir talebe oldu.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Faziletler Medeniyeti 2, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan