Filistinliler, Yahudilerin vaat edilmiş kutsal topraklara (arz-ı mev ’ud) geri donme, devlet kurma ozlemlerini bilen ve firÂset ve dirÂyetiyle Filistin ’e kalkan olan Sultan II. Abdulhamit ’i arıyor.Hic şuphesiz ki Filistin ’in ilk mazlûmu, II. Abdulhamit Han ’dır. O, Filistin mes ’elesinde buyuk bir hassÂsiyet gostermiş ve Yahûdîlerin ilk bakışta mÂsumÂne gorunen arzu ve emellerine karşı basîret ve firÂsetle tavır koymuştur. Abdulhamit Han, kendisinden, Osmanlı ’nın butun dış borclarını odeme mukÂbilinde Filistin ’den toprak vermesini isteyen Teodor Herzl ’e:
“–Ben Filistin ’den bir karış dahî toprak satmam! Zîr bu vatan bana değil, milletime Âittir. Milletim ise, oraları kanlarını dokerek kazanmıştır. Şehît kanları ile alınan vatan parcası, para ile satılamaz! Biliniz ki ben, sizin canlı bir beden uzerinde yapmayı planladığınız hÂin ameliyata asl musÂade etmem!” demiş ve bu tehlikeyi bertarÂf etmek icin cok ciddî tedbirler almıştır.
Bugun olup bitenleri gordukce II. Abdulhamit HÂn ’ın firÂset ve dirÂyetini daha iyi anlayabiliyoruz.
“BİZ ABDULHAMİT ’İN YETİMLERİYİZ”
Filistin ’de hÂl cocuklara en cok konulan isimlerin başında “Abdulhamit” gelmektedir. Filistinliler; “Biz Abdulhamit ’in yetimleriyiz.” diyerek onu hayırla yÂd etmektedirler.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Faziletler Medeniyeti 1, Erkam Yayınları
SULTAN II. ABDULHAMİT KİMDİR?
https://www.islamveihsan.com/sultan-ii-abdulhamit-kimdir.html
İslam ve İhsan