İnsan sevdiği kimsenin şahsiyeti ile butunleşir. Şahsiyetini en guzel kıvam yukseltmek isteyenin yapması gereken en akıllıca iş, en guzel şahsiyetle muhabbetle butunleşmektir. Beşeriyetin en guzel şahsiyeti ise Hakk ’ın terbiye edip beşeriyete ikram ettiği Allah Resûlu Muhammed Mustaf (sallallÂhu aleyhi ve sellem) ’dır.Muhammed İkbal, şahsiyetini oluşturan en muhim Âmili şoyle anlatır:
“Şahsiyetimi oluşturan en muhim Âmil, Allah Resûlune olan hudutsuz muhabbetimdir. O Zat-ı akdese o kadar bağlıyım ki, mÂnevî varlığımı zehirlemek maksadıyla, canavarlar gibi uzerime saldıran maddeci materyalist cereyanların, yıkıcı doktrinlerin, parlak teklif ve aldatıcı iltifatların onune, onun sayesinde bir dağ gibi dikildim. Hepsi de yalcın kayalara carpan dalgalar gibi kırılıp bin parca oldular
Artık butun insanlığa en gur sesimle haykırarak ilan ederim ki, insanlığın yegÂne kurtarıcısı Hazreti Muhammed ’e olan mÂnevî bağlılık, cihanda en buyuk bahtiyarlıktır. İc huzuru denilen o buyuk saadete ancak onun feyziyle erilir. Bu nimetten mahrum olan gonul, sahraya atılmış bir kuş tuyune benzer ki, yıkıcı ruzgÂrların onunde serserice oradan oraya suruklenmeye mahkûmdur… Cok şukur, Batı medeniyetinin ışığı, benim gozlerimi kamaştıramadı. Cunku benim gozum, Medine-i Munevvere ’nin surmesiyle surmelenmiştir.
Evet, ben Avrupa ’da yıllarca tahsil gordum. Uzun muddet o fırının icinde kaldım. Fakat cıkarken, Hazreti İbrahim ’in Nemrud ’un ateşinden cıktığı gibi tertemiz cıktım. Butun cevrelerim, gul gulistan oldu. Zamanın firavunları beni adım adım takip ediyorlar, fakat benim elimde Hazreti Musa ’nın asası vardır.
İnsan, ancak bu şuurlu iman sayesinde insan olur, şeref ve haysiyeti, karakter ve şahsiyeti kemal bulur. Artık Âdi insanlara değil, krallara bile minnet etmez olur. O, oyle bir ufka yukselmiştir ki, serap kadar aldatıcı olan o fanî saltanatlar, pek aşığılarda kalır. Eğer ben, yıldızları ele gecirsem, bu şanlı zaferler bana rÂm olursa, bana bunu cok gormeyin! Cunku ben, Fahr-i CihÂnın, Peygamber-i ZîşÃ‚nın bendesiyim. O ’nun mubarek ayağına temas eden kum taneleri, yıldızlardan daha kıymetlidir. Gelip gectiği yerler, miskten daha guzel kokar.”[1]
İnsan sevdiği kimsenin şahsiyeti ile butunleşir. Muhabbet, ortak duygular oluşturur ve zamanla sevenle sevilen aynîleşir. Şahsiyetini en guzel kıvam yukseltmek isteyenin yapması gereken en akıllıca iş, en guzel şahsiyetle muhabbetle butunleşmektir. Beşeriyetin en guzel şahsiyeti ise Hakk ’ın terbiye edip beşeriyete ikram ettiği Allah Resûlu Muhammed Mustaf (sallallÂhu aleyhi ve sellem) ’dır. Zira butun Âlemlerin Rabbi olan MevlÂmız O ’nun hakkında:
“Andolsun ki (Ey Nebiyy-i Ekrem)! Sen pek yuce bir ahlÂk uzeresin.” (Kalem 68/4) buyurmuştur.
[1] Hayreddin Karaman, İslÂmî Hareket Onculeri, s. 128-129.
Kaynak: Adem Ergul, 365 Lider Davranış, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan