En hayırlı insan kimdir? En hayırlı insanın ozelliği nedir? Hangi meziyetlere sahiptir? Vakıf nedir? Vakıfların onemi nedir? İşte hadislerle mujdelenen en hayırlı insan...Maddî-mÂnevî infÂkın muesseseleşmiş hÂli “vakıf”tır. Vakıf, yaratılmış her şeye karşı muslumanın sÂhip olması gereken diğergÂmlık mes ’ûliyetinin bir tezÂhurudur. Zîr vakıflar, yaratandan oturu yaratılanlara sevgi, şefkat ve merhametin ortaya konduğu muesseselerdir. AllÂh -celle celÂluhu-, insanı, kÂinÂtı, eşyÂyı emÂnet olarak vasıflandırmaktadır. KÂinatta her şey insana emÂnet olarak verilmiştir. EvlÂd, mal, mulk, sıhhat, hepsi bu muhtev icindeki emÂnetlerdir. İnsan, bunları titizlik ve hassÂsiyetle korumak mecbûriyetindedir. EmÂnetin hakkına riÂyetle yerine teslîmi de rahmet ve bereket vesîlesidir.
Daha once de naklettiğimiz, SuleymÂn -aleyhisselÂm- ile serce kuşu arasındaki meşhur tartışma, vakıf husûsunda gosterilmesi gereken hassÂsiyeti bildirmesi bakımından da cok ibretlidir. Bilhassa vakıf hizmetlerinde bulunanların bu kıssadan lÂyıkıyla hisse almaları zarûrîdir.
İNSANLARIN EN HAYIRLISI Servette doğru olan gÂye, “İnsanların en hayırlısı, insanlara en cok faydalı olandır.” (Suyûtî, el-CÂmiu ’s-Sağîr, II, 8) hadîs-i şerîfinin sırrına erebilmektir. Unutmamak gerekir ki paranın yeri gonul değil, cuzdandır!.. Ârif bir şÃ‚irin şu kıt ’ası; insanın duny nîmetleri hakkındaki gafletini ne guzel anlatır:
Bir misÂfirhÂnedir dunyÂ-yı dûn
Anda bir kÂşÃ‚ne de, vîrÂne de,
Bir onulmaz cÂresiz sevdÂdayım,
HÂne yaptırdım misÂfirhÂnede!..
Bilinmelidir ki, fakirlerin ve garîblerin duÂları, varlıklı ve gucluler icin rahmet ve bereket vesîlesi, ayrıca bir huzur kaynağıdır. Yine bilinmelidir ki, fakirlik ve muhtaclık, bir zillet ve meskenet değil, belki Âhiret tarafı aydınlık bir hikmet ve lutuf tezÂhurudur.
Umeyye bin HÂlid -radıyallÂhu anh- ’ın rivÂyetine gore, RasûlullÂh -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-, AllÂh ’tan, fakir muhÂcirler hurmetine muslumanlara zafer ve yardım ihsÂn etmesini isterdi. (TaberÂnî, Mu'cemu'l-Kebîr, I, 292)
Ebu ’d-Derd -radıyallÂhu anh- ’ın rivÂyetine gore de RasûlullÂh -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-, ashÂbına şoyle buyururdu:
“−Bana zayıfları cağırınız. Cunku siz, ancak zayıflarınız(ın du ve bereketi) ile rızıklandırılır ve yardım edilirsiniz.” (Ebû DÂvûd, CihÂd, 70; İbn-i Hanbel, V, 198)
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Nebiler Silsilesi-3, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
İNSANLARIN EN HAYIRLISI KİMLERDİR?