Peygamber aşığı İmÂm Bûsîrî ’nin Hz. Muhammed'e (sallallahu aleyhi ve sellem) duyduğu muthiş muhabbet...İmÂm Bûsîrî ’nin ResûlullÂh muhabbeti zikre değerdir:

Meşhur Kasîde-i Bur ’e şÃ‚iri İmÂm Bûsîrî bir gun evine giderken yolda nûr yuzlu bir pîr-i fÂnîye rastlar. Yaşlı zÂt ona:

“–YÂ Bûsîrî! Bu gece ruyÂnda ResûlullÂh -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’i gordun mu?” diye sorar. İmÂm Bûsîrî:

“–Hayır, gormedim.” diye cevap verir.

Pîr-i fÂnî, bu kısa konuşmanın ardından başka bir şey soylemeden ayrılır. Fakat onun bu sozleri İmÂm ’ın gonlundeki Hazret-i Peygamber ’e olan aşk ve muhabbeti coşturur. O gece İmÂm, ruyÂsında Hazret-i Peygamber ’i gorur ve uyanınca gonlunun neş ’e ve huzurla dolduğunu fark eder. Bunun uzerine Peygamber Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’i metheden ve nice Peygamber Âşıklarını muhabbet deryÂsına gark eden bircok methiyeler yazar.

KASİDE-İ BURDE NASIL YAZILDI?

Bir muddet sonra vucûdunun yarısı felc olur. Yuruyemez ve hareket edemez hÂle gelir. O zaman meşhur Kasîde-i Bur ’e ’yi yazıp bununla CenÂb-ı Hak ’tan şif diler. Kasîdeyi bitirdiği gece ruyÂsında Hazret-i Peygamber -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’i gorur ve kasîdeyi O ’na okur. Kasîdenin tamamen okunmasından sonra ResûlullÂh -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-, mubÂrek elleriyle İmÂm Bûsîrî ’nin felcli uzuvlarını mesheder. Ne derin bir muhabbetin eseridir ki, İmÂm Bûsîrî, uyandığı zaman hastalığının zÂil olduğunu gorur ve AllÂh ’a şukreder.

O gecenin sabahında sıhhatine kavuşmuş olarak surûr icinde cÂmiye giderken, yolda Şeyh Ebu ’r-Rec Hazretleri ’ne rastlar. Hazret ona:

“–YÂ Bûsîrî! Fahr-i Âlem ’i methettiğin kasîdeyi okur musun?” der.

İmÂm Bûsîrî:

“–ResûlullÂh -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- Efendimiz ’i metheden kasîdelerim pek cok. Hangisini istiyorsunuz?” diye sorar.

Şeyh Ebu ’r-RecÂ:

“–Hazret-i Peygamber ’in huzûrunda okuduğunu istiyorum. Cunku Peygamber Efendimiz -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’in bu kasîdeden cok memnûn olduğunu gordum.” der.

Bu kasîdeyi henuz hic kimsenin duymadığını bilen İmÂm Bûsîrî hayretler icinde kalır.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Faziletler Medeniyeti 1, Erkam Yayınları

HASTALARA ŞİFA OLARAK OKUTULAN KASİDE

https://www.islamveihsan.com/hastalara-sifa-olarak-okutulan-kaside.html
İslam ve İhsan