Peygamberimizin torunu Hz. Huseyin ’i (r.a.) Kerbela ’da şehit edenlerin akıbeti ne oldu?Ehl-i Beyt taraftarı Kûfeliler ve diğer bazı insanlar, Hz. Huseyin ’in (r.a.) şehÂdetinden hemen sonra, onu yardımsız bıraktıklarına cok pişman oldular ve intikamını almak icin halkı gizlice davete başladılar, carpışmak icin silah toplayıp savaşa hazırlandılar. Yezîd bin Muaviye ’nin olduğu hicri 64. yılına kadar sayıları iyice arttı.
Sahabî Suleyman bin Surad komutasında bir ordu kurup İbn-i ZiyÂd ’ın kuvvetleriyle carpıştılar ve pek coğu şehit duştu. Kerbel ’nın intikamını almak icin ortaya cıkan ikinci şahıs Muhtar es-Sakafî oldu.
Hicrî 65 tarihinde Ehl-i beyt taraftarları Muhtar ’ın etrafına toplanmaya başladı. Muhtar, Sakîf kabilesinin buyuklerindendi. Rey ve goruş sahibi, hatip, cesur ve cok zeki idi. Dindarlığı zayıftı. Rasûlullah Efendimiz, Sakîf ’ten bir kezzÂb (cok yalancı) bir de cok insan olduren kişi cıkacağını haber vermişti. Yalancı olanı, Muhtar; cok adam oldureni de HaccÂc idi.[1] Muhtar, daha sonraları kendisine, Allah tarafından vahiy ve ilham geldiğini ve gaybı bildiğini iddia edecek kadar ileri gitmişti.
Muhtar ve arkadaşları, Hicretin 66. yılında 14 Rebiulevvel Perşembe gecesi Kûfe ’de ayaklanmayı kararlaştırdılar. Butun Ehl-i Beyt taraftarları ile onların dÂvetine icabet edenler de bundan haberdar edildi.
Uzun mucÂdeleler sonunda Muhtar, Kûfe ’de duruma hÂkim olup idareyi eline aldı, Kûfe Hukûmeti ’ni kurdu.
Muhtar, Hz. Huseyin ’in katillerini tek tek yakalayıp oldurmeye başladı ve:
“‒Kavmini bırakıp giden, Hz. Huseyin ’i şehit ederek dunyada emniyet ve selÂmetle gezip dolaşan kişiler bizim dinimizden değildir! Siz, bana, onların isimlerini veriniz! Ben, onlara karşı, Allah ’ın yardımını istiyorum. Allah TeÂl beni, onlara vurmak icin bir kılıc; onlara saplamak icin bir mızrak; Ehl-i Beyt ’e kızan ve kin tutanları takip eden, haklarını arayan bir kişi kıldı. Allah TeÂlÂ, Hz. Huseyin ve Ehl-i Beyt ’ini oldurenleri mutlaka oldurecek, onların hakkını tanımayanları zillet ve hakarete uğratacaktır. Siz bana onların isimlerini veriniz! Hz. Huseyin ’in kÂtillerini arayıp bulunuz! Yeryuzunu ve bu şehri onlardan temizlemedikce, yemek, icmek bana helÂl değildir!” dedi.
Omer bin Sa ’d, Şemir bin Zulcevşen dÂhil pek cok Kerbel kÂtilini oldurttu.
Muhtar ’ın kumandanı İbrahim bin Eşter, Ubeydullah bin Ziyad ’ı ve ordusunu bozguna uğrattı. İbn-i Ziyad ’ın ordusu bozguna uğrayınca, İbrahim bin Eşter ’in ordusu, onların peşine duştu. Pek coklarını kılıctan gecirdi. Bir kısmı da nehirden gecmeye calışırken boğuldu. Şamlıların karargÂhında bulunan her şey ganimet olarak alındı. Geceye kadar Şam ordusunun peşini bırakmadılar.
67 senesinin ilk gunlerinde Hz. Huseyin ’in katillerinden Ubeydullah bin Ziyad ile Husayn bin Numeyr olduruldu. Şamlıların pek cok ileri geleni de o gun olduruldu. İbrahim bin Eşter, İbn-i Ziyad ’ın başının kesilmesini emr etti. Başı kesildikten sonra cesedi ateşte yakıldı.
İbn-i Ziyad ’ın Kufe ’ye gonderilen başını, Muhtar; ziftli bir kup icine koydurup Hz. Ali ’nin oğlu Muhammed bin Hanefiyye, Ali bin Huseyin ve diğer HÂşim Oğullarına gonderdi. (M. Asım Koksal, Hz. Huseyin ve Kerbela Faciası, s. 221-350)
[1] Tirmiz, Fiten, 44/2220.
Kaynak: Dr. Murat Kaya, Hz. Hasan ve Hz. Huseyin ’den 111 Hayat Olcusu, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan