Bir gun oruc tutup bir gun tutmamak demek olan “savm-ı DÂvûd”, Hazret-i DÂvûd ’dan ummet-i Muhammed ’e hÂtıra kalan bir ibÂdettir.AllÂh Rasûlu -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- en fazîletli orucun “savm-ı DÂvûd” olduğunu beyÂn buyurmuşlardır.
Amr bin el-Âs -radıyallÂhu anh- ’ın oğlu Ebû Muhammed AbdullÂh -radıyallÂhu anh- ’ın şoyle dediği rivÂyet edilmiştir:
“VallÂhi omrum boyunca gunduz oruc tutacağım; gece namaz kılacağım.” diye yemin ettiğimi Nebî -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- ’e bildirmişlerdi.
RasûlullÂh -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- bana:
“–Boyle soyleyen sen misin?” diye sordu.
Ben de:
“–Anam-babam sana fed olsun y RasûlallÂh! Evet, ben soyledim.” dedim.
Bana:
“–Senin buna gucun yetmez! BÂzen oruc tut, bÂzen ye; bÂzen uyu, bÂzen (teheccud) icin kalk! Her aydan uc gun oruc tut! Bir iyiliğin karşılığı on mislidir. Bu, butun seneyi oruclu gecirmek gibidir.” buyurdu.
Ben:
“–Bundan daha fazlasına muktedirim!” dedim.
“–O hÂlde bir gun oruc tut; iki gun iftar et!” buyurdu.
“–Bundan daha fazlasını yapabilirim!” dedim.
“–Oyleyse bir gun oruc tut, bir gun tutma! Bu, DÂvûd -aleyhisselÂm- ’ın orucudur ve orucların en mûtedili, en ustunudur!” buyurdu.
Ben:
“–Bundan fazlasına da guc yetirebilirim!” deyince RasûlullÂh -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem-:
“–Bundan daha fazlası olmaz!..” buyurdu. (BuhÂrî, Savm 55-57, Teheccut 7; Muslim, SıyÂm 181-193)
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Nebiler Silsilesi-3, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan