Horasan sultanı ve kahramanlarından Amr bin Leys oldukten sonra onu ruyasında goren salih zat ve Amr bin Leys'in ruyada verdiği mujde ibretlik bir kıssa...,Horasan sultanı ve kahramanlarından Amr bin Leys oldukten sonra onu sÂlih bir zat ruyÂda gordu ve aralarında şu konuşma gecti:
“–Allah sana ne muÂmelede bulundu?”
“–Allah beni affetti.”
“–Allah seni ne sebeple affetti? Hayatında nasıl bir amel işledin ki affa mazhar oldun?”
Bunun uzerine Amr bin Leys şoyle cevap verdi:
“–Gunlerden bir gun yuksek bir tepeye cıkmıştım. Oradan askerlerime baktım. Onların cokluğu ve ihtişamını seyredince;
«Keşke Rasûlullah -sallÂllÂhu aleyhi ve sellem- zamanında vÂkî olan gazvelere ordumla beraber iştirÂk edip de O ’nun uğrunda fedÂ-yı cÂn eyleyen bahtiyarlardan olabilseydim…» diye hislendim.
İşte bu niyet ve iştiyÂkımdaki ihlÂs sebebiyle yuce AllÂh, bana rahmetiyle muÂmele ederek gunÂhlarımı bağışladı ve beni sonsuz nimetleriyle mukÂfatlandırdı.” (Kadı IyÂz, ŞifÂ, II, 28-29)
Yalnız bu oyle samimî, oyle icten bir temennîdir ki, CenÂb-ı Hak, onu fiilen gercekleşmiş gibi kabul etmiştir. Aksi hÂlde, sadece icten gecirilen her turlu temennî aynı neticeyi vermez.
Kupkuru, aşksız ve şevksiz, anlık niyetler; saman alevi gibi yanıp sonen boş temennîlerdir. Yahut, kalpte guzel niyetler olsa da, yine kalpte var olan nefsÂnî arzular, şeytÂnî niyetler onları zehirler ve tesirsiz hÂle getirir.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yuzakı Dergisi, Yıl: 2018 Ay: Ağustos, Sayı: 162
İslam ve İhsan
TOVBE DUASI DİNLE
GECMİŞ GUNAHLAR NASIL AFFEDİLİR?