Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Başcarşı'da tabaklama işini yapan esnafın, ağır deri kokusundan diğer insanları rahatsız etmemek icin kendilerine yaptırdığı, bu nedenle de şehrin "nezaket sembolu" olarak gorulen 456 yıllık Tabakcı Mescidi, hala şehirdeki Muslumanların toplandığı en onemli ibadethanelerden biri olma ozelliğini koruyor.
Ramazan ayında hatim indirilen, teravih namazları kılınan mescitte, yıl boyunca her perşembe yatsı namazlarından sonra genclerin yoğun ilgi gosterdiği hadis sohbetleri duzenleniyor.
Tabaklama işi yapan esnafın, carşıdaki diğer camilere gelen esnafın kokudan rahatsız olmaması icin yaptırdığı mescit, bu anlamda "nezaket sembollerinden biri" olarak gosteriliyor.
İNSANLARI RAHATSIZ ETMEMEK İCİN BU CAMİDE NAMAZ KILDILAR
Mescidin tarihini anlatan İslam Medeniyeti Uzmanı Prof. Dr. Amir Ljubovic, 1561 yılında inşa edilen mescidin, "Crtavacka" ya da "Osman Efendi" isimleriyle de bilindiğini soyledi.
Evliya Celebi'nin Seyahatname isimli eserinde de bahsi gecen mescidin, tarih boyunca bircok kez yakıldığını aktaran Ljubovic, mescidin en buyuk hasarı ise 1697 yılında Savoy Prensi Eugene'nin komutasında gercekleşen ve şehri yakıp kul eden baskın sırasında gorduğunu ifade etti.
Ljubovic, mescidin daha sonra Mehmed Buric ve Salih Smajlagic tarafından onarıldığını belirterek, "Tabakcı Mescidi, deri işi ile uğraşan esnafın namaz kıldığı bir yerdi. Tabaklama işi ile uğraşanlar, abdest almalarına rağmen etrafa ağır bir koku yayardı. Onlar da diğer camilerdeki insanları rahatsız etmemek adına burada namaz kılardı." dedi.
HADİS SOHBETLERİ, HATİM VE TERAVİH GELENEĞİ
Vakit namazlarında kapalı mescitte, ramazanda hatim indirildiği ve teravih namazı kılındığı gibi yıl boyunca da her perşembe gunu yatsı namazından sonra hadis sohbetleri duzenleniyor.
Her hafta farklı hadis belirleyip uzerinde sohbetlerin yapıldığı mescit, ozellikle Saraybosnalı gencler tarafından yoğun ziyaret ediliyor.
İslam ve İhsan