
Hz. Davut (a.s.) oğlu Hz. Suleyman ’a (a.s.) hilafeti nasıl devretti? Hz. Davut ’un (a.s.) oğlu Hz. Suleyman ’a (a.s.) nasihatleri neler? Zenginliğiyle tanınan hukumdar peygamber: Hz. Suleyman ’ın (a.s.) zorlu imtihanı...Hazret-i Davut (a.s.) son derece firÂset sÂhibi olması ve Cenab-ı Hakk ’a gonulden bağlılığı sebebiyle Hazret-i Suleyman ’ı (a.s.) 19 oğlu arasından kendi yerine halîfe olarak secti. Fakat İsrÂîloğulları, bu tÂyine karşı cıktılar. “Suleyman daha cocuk sayılır. Aramızda ondan daha ustun ve buyuk kimseler var!” dediler. Bunun uzerine Hazret-i Davut (a.s.) ind-i ilÂhîden gelen emir mûcibince Âlimlerin huzûrunda bir imtihÂn gercekleştirdi. Oğlu Suleyman ’a “Doğruluğu diğer cuzlerin doğruluğuna, bozukluğu da diğer cuzlerin bozukluğuna sebep olan nedir?” diye sordu. Hazret-i Suleyman (a.s.) “Kalptir!” dedi. Bu cevÂbı cok beğendiler. Daha sonra Hazret-i Davut (a.s.) herkesin asÂsının uzerine ismini yazıp bir odaya kilitledi. Yalnız Hazret-i Suleyman ’ın (a.s.) asÂsının yeşerip yaprak verdiği goruldu. AllÂh ’ın bu lutfuna Hazret-i Davut (a.s.) hamd etti. İsrÂîloğulları da Hazret-i Suleyman ’ı (a.s.) halîfe olarak kabûl ettiler.
Boylece hilÂfet meselesini AllÂh ’ın lutfuyla halleden Hazret-i Davut (a.s.), oğlu Hazret-i Suleyman ’a (a.s.) hilafeti devrederken şu nasihatlerde bulundu:
“Ey oğlum! Şaka yapmaktan sakın cunku onun faydası azdır. Pişmanlık doğurur. Kızmaktan da sakın cunku sÂhibini basitleştirir. TakvÂya sarıl zîr takv her hÂle gÂliptir. İnsanlardan bir şey bekleme. İşte bu hakîkî zenginliğin t kendisidir. AllÂh ’ın sana vermeyip başkalarına verdiği nîmetlere goz dikmek, senin icin bir fakirliktir. Ozur dilemeyi îcÂb ettirecek davranış ve sozlerden sakın! Nefsini ve dilini doğruluğa alıştır! Bugunun dunden daha hayırlı olmasına calış! Namazını, en son namazını kılan kimse gibi kıl! Aşağı ve bayağı kimselerle ulfet etme! Kızdığın zaman da bulunduğun yerden ayrıl! AllÂh ’ın rahmetinden umitvÂr ol! Cunku O ’nun rahmeti, her şeyi kuşatmıştır.” (SÂlebî, ArÂis, s. 323)
İslam ve İhsan