
Bayburt ’un Konursu beldesinde civi kullanılmadan inşa edilen ve 203 yıldır hizmet veren Konursu Ulu Camiî ahşap işciliğin en guzel orneklerinden biri olarak gosteriliyor.Bayburt ’un Konursu beldesinde 1812 yılında civi kullanılmadan inşa edilen, ahşap işciliğinin en guzel orneklerinden Konursu Ulu Camiî asırlardır hizmet veriyor. Kent merkezine 15 kilometre mesafedeki Konursu beldesinde, eğimli arazi uzerine kare bicimli inşa edilen dort ahşap destekli, ahşap tavanlı ve bolgesel ozellikleri de taşıyan Konursu Ulu Camiî ’ndeki ahşap malzeme, civi ve tutkal kullanılmaksızın birbirine gecmeli biciminde buyuk ustalık gerektiren bir mimariyle yapılmış. İki asırdır Muslumanların ibadethanesi olan Konursu Ulu Camiî, Turklerin Orta Asya ’dan Anadolu ’ya taşıdıkları binlerce yıllık geleneğin urunu kırlangıc tavanı, ceviz ağacından yapılan mahfili, minber ve vaaz kursusuyle ahşap işciliğinin en guzel orneklerini gunumuze ulaştırıyor.
BAYBURT CAMİLERİ Bayburt Muftusu Kemalettin Aksoy, Bayburt ’un Anadolu ’nun en kadim ve eski şehirlerinden biri olduğunu belirterek, Muslumanların Bayburt ’ta camiler başta olmak uzere bircok eser inşa ettiklerini soyledi. Tarih boyunca Bayburt ’un bircok medeniyete ev sahipliği yaptığını, bu medeniyetlerin de kentte kendi donemlerine ait izleri taşıyan eserler inşa ettiklerini anlatan Aksoy, “Bayburt merkezde Ulu, Yakutiye, Tuzcuzade ve Zahit camileri; Demirozu ilcesine bağlı Gokcedere beldesinde, Akkoyunlular doneminden kalan Ulu Camiî, merkeze bağlı Seydiyakup ve corak koylerinde tarihi camilerimiz var” dedi.
Aksoy, il genelindeki tarihi camiler arasında mimarisiyle dikkati ceken en onemli yapının Konursu Ulu Camiî olduğuna işaret ederek, “Bu cami ahşap işciliğiyle yapılmış. Turklerin Orta Asya ’dan Anadolu ’ya taşıdıkları mimari bir ozellik. Tamamen ahşabı oyarak, ahşap işciliği geliştirilerek yapılmış ve hic civi kullanılmamış. Yine kubbesi bu tur ahşap camilerde meşhur olan kırlangıc kubbe” diye konuştu. Caminin Turkiye ’de benzerlerinin az olduğunu vurgulayan Aksoy, “Bugun ne bu işciliği yapabilecek ustayı ne de bu malzemeyi bulabiliriz. Şahane bir cami, insana huzur veriyor” dedi.
“Aksoy, caminin minaresi, ceşmesi, kuş sarayıyla asırlardır hala ayakta olduğunu kaydederek, “Konursu ’nun en buyuk camisi hala bu cami. Yapımından bugune kadar hala ayakta. Bu mekanların kıymetini bilmemiz lazım. Allah bu camiyi yapıp bizlere bırakan, daha sonra burada namaz kılan, bu caminin tamirinde bulunan butun kardeşlerimizden, buyuklerimizden, atalarımızdan razı olsun” ifadesini kullandı.
Kaynak: AA
Editorun Notu: Bazı yayınlara “tuteklikli kubbe” olarak da gecen “kırlangıc kubbe”, sozluklerde “Kare ya da kareye yakın dikdortgen planlı bir mekÂnın ustunu, koşelerden başlayarak birbiri uzerine capraz konumda oturtulmuş ahşap kalaslardan (bazen işlenmemiş ağac govdelerinden) oluşan bir sistemle orten bir bindirme kubbe turu” (Sozen,2003,s.243) olarak tanımlanmaktadır.
İslam ve İhsan