
Karaman'ın Akcaşehir beldesinde Karamanoğulları Beyliği'nce 1200'lu yıllarda yaptırılan ve kentteki tek hunkar mahfili olan Ulu Cami hala dimdik ayakta duruyor.
Bolgede ibadete acık, en buyuk cami olan Ulu Cami'nin kitabesi olmadığı icin ne zaman yapıldığı net bilinmiyor.
Karamanoğlu Beyliği doneminde yaptırılan camide, aynı anda 800 kişi ibadet yapabiliyor.
Kesme taştan kare planlı inşa edilen caminin mihrabı, zengin stalaktit suslemesiyle dikkati cekiyor. Tavanın mihrap onune rastlayan bolumunde renkli ve tezhipli bir gobek bulunuyor. Ahşap tavanın değişik bolumleri, orijinal kalem işi desenleri yapıya ayrı bir hava katıyor.
Son cemaat yeri 6 yığma sutun uzerine oturan camiyi, cok sayıda yığma sutun ve kemer ayakta tutuyor.
Kadın mahfilinin on cephesinde, sundurma şeklinde dizayn edilen ahşap işlemeli hunkar mahfili ise camiyi daha da değerli kılıyor. Karaman'da tek hunkar mahfili olan cami, bu ozelliğiyle de ziyaretcilerin ilgisini cekiyor.
- "Bolgedeki en onemli tarihi yapı"
Akcaşehir Belediye Başkanı Hikmet Yirşen, AA muhabirine yaptığı acıklamada, asırlardır ayakta duran caminin, beldelerinin goz bebeği olduğunu soyledi.
Yirşen, yapının 1986 ve sonrasında coğunlukla, orijinaline sadık kalınarak ufak tefek restorasyonla bugune ulaştığına dikkati cekerek, caminin, bolgedeki en onemli tarihi yapılardan biri olduğunu belirtti.
Yirşen, "Kesme taştan yapılan caminin tavanı, ardıc ağaclarıyla kaplı. Bu ardıclar ilk yapımında kullanılan ardıclar. Hala aynı sağlamlıkta duruyor. Hocanın vaaz verdiği hutbe, pencere, dolap, şimdi kadınların namaz kıldığı ikinci kat ahşaptan yapılmış. Bunlar orijinal haliyle duruyor. Caminin duvarlarında ve tavandaki ahşap kirişlerde kalem işi desen ve yazılar var. Ahşap kirişlerin kenarlarına kalemle Allah'ın 99 adı yazılmış. Bu işlemeler ve oymalar bize o zamandaki ahşap ve işleme sanatının ne kadar gelişmiş olduğunu anlatıyor." diye konuştu.
Caminin, Selcuklu ve Karamanoğlu Beyliği mimari sanatının en seckin ozelliklerini taşıdığını anlatan Yirşen, "Dış duvarlarında yazılar, cami avlusunda eski mezar taşları var. Bunlar okunmuş değil. Konusunda uzman kişiler tarafından incelendiğinde bircok yeni ozelliğinin ortaya cıkacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.
Karaman'daki hicbir camide hunkar mahfilinin olmadığına dikkati ceken Yirşen, "Bozkırın ortasındaki bir kasabada bu kadar buyuk ve onemli bir caminin olması, beldemizin tarihte de onemli bir merkez olduğunun gostergesidir. Karaman'a gelenler, bu bolgeden gecenler, camimizi ziyaret etsinler." dedi.
Kaynak: AA
İslam ve İhsan