
Suleymaniye Camiî ve Kulliyesi ne zaman ve kim tarafından yaptırıldı? Suleymaniye Camisi ’nin mimarı kimdir? Suleymaniye Camisi nerede? Suleymaniye Camiî tarihi, ozellikleri, hakkında bilgi...Suleymaniye Camiî, Kanuni Sultan Suleyman tarafından 1550-1557 yılları arasında Mimar Sinan ’a yaptırıldı. Suleymaniye Kulliyesi de Fatih Kulliyesi gibi simetrik ve merkezî bir kulliyedir. Merkezde yer alan caminin etrafında medreseler, tabhane, daruşşifa, bimarhane, turbeler, hamam, carşılar ve sıbyan mektebi vardır.
SULEYMANİYE CAMİÎ ’NİN MİMARI KİMDİR? Suleymaniye Kulliyesi, bir medeniyetin en zirve şaheserlerindendir. Cami, Osmanlı Devleti ’nin altın cağında yapıldı. Banisi Sultan Suleyman Han ’dır. Bu şaheserin mimarı ise Mimar Sinan ’dır. Eseri olduğu medeniyetin butun ihtişamını sergileyen bir mimari dehasıdır.
SULEYMANİYE CAMİÎ ’NİN OZELLİKLERİ NELERDİR? Suleymaniye Camisi, tarihin benzerini kolay kolay goremeyeceği bir şantiye organizasyonu ile vucuda getirilmiştir. Camide kullanılan inşa malzemeleri, Osmanlı coğrafyasının dort bir yanından getirildi. Caminin icinde yer alan dort sutundan biri İskenderiye ’den, diğeri Baalbek ’ten gemilerle taşındı. Ucuncusu Saray-ı Âmire ’den, dorduncusu ise Kıztaşı ’ndan getirildi. Camide dort halifeyi temsilen kullanılan bu sutunlar, 9,02 m uzunluğunda, 1,14 m capındadır. Tahmini ağırlıkları 40-50 tondur.
SULEYMANİYE CAMİÎ ’NİN CALIŞMA ŞARTNAMESİ Binada kullanılan ak mermerler, Marmara adasından, yeşil mermerler Arabistan ’dan getirildi. İnşaatta mevsimlere gore sayı değişmekle birlikte uc binden fazla işci calıştırıldı. Cami şantiyesinde calıştırılan hayvanlar icin bile belirli calışma şartları oluşturuldu. Calıştırılan her işcinin hakkı zamanında odenmiş, kimseye haksızlık yapılmadığı gibi yuk taşıyan hayvanlara da haksızlık yapılmadı. Calışma şartnamesinde hayvanların calışacakları ve dinlenecekleri saatler belirlenmiş, yemleri ve suları ihmal edilmemiş, hayvanlar taşıyamayacakları yukler icin zorlanmadı.
SULEYMANİYE CAMİÎ KAC MİNARELİDİR? Caminin minareleri diğer camilerden farklı olarak camiye bitişik değil, avlunun koşelerine yerleştirildi. Minareler ile kubbe arasındaki orantı tam bir deha urunudur. Uc şerefeli iki minare 76 m, iki şerefeli olan iki minare ise 56 m ’dir. Yerden yuksekliği yaklaşık 50 m olan 26,5 m capındaki kubbe ile minareler harika bir orantı ve tenasup oluşturmaktadır. Caminin ebatları 59 m x 58 m ’dir. Kareye yakın bir plana sahip caminin yaklaşık 3.500 m² ic alanı vardır. Caminin dort minaresi Sultan Suleyman Han ’ın İstanbul ’un fethinden sonra dorduncu Osmanlı padişahı olduğunun, minarelerde yer alan on şerefe ise Kanuni ’nin 10. Osmanlı sultanı olduğunun işaretidir.
SULEYMANİYE CAMİÎ ’NİN KUBBESİ Caminin bir buyuk kubbesi, iki yarım kubbe ile desteklendi. Kubbe ici duvarlarına yerleştirilen kupler ile cami ici akustiği mukemmel bir şekilde ayarlandı. Caminin kandilleri arasına yerleştirilen devekuşu yumurtaları sayesinde orumceklerin ağ ormeleri engellendi. Mimar Sinan,cami icerisinde kurduğu hava dolaşım sistemi sayesinde, yanan yaklaşık dort bin kandilin ve mumun isi, caminin giriş kapısı uzerinde bulunan “is odası”nda toplanarak caminin kararması engellendi.
CEBRAİL ’İN KANATLARI Mermer minberi ve mihrabı bir oymacılık şaheseridir. Mihrap uzerinde yer alan “şehper-i Cibril (Cebrail ’in kanatları)” adı verilen renkli pencereler, benzersiz guzelliktedir. Caminin yazıları, hat sanatının en zirve şahsiyetlerinden Ahmet Şemseddin KarahisÂrî tarafından yazıldı. Anlatıldığına gore kubbe hatlarını yazarken gozlerinin Âm olması sebebiyle kalan yazılar, talebesi Hasan Celebi tarafından yazıldı. Bu devasa kulliyenin maliyeti 896.380 florin; yani 537 yuk 82.900 akcedir. (1 yuk, 100.000 akcedir.) Yapılan guncel bir hesaplamaya gore caminin gunumuz maliyeti yaklaşık 900 milyon dolar, kulliyenin maliyeti ise 3 milyar dolar civarındadır. Caminin inşaatı tamamlandığında goren herkes camiye hayran oldu. Sultan Suleyman Han, buyuk bir tevazu orneği sergileyerek, inşa ettirdiği camiyi mimarbaşının acmasını teklif etti.
Mimar Sinan, padişahın bu iltifatına şu şekilde cevap verdi: – Sultanım! Hattat Şemseddin KarahisÂrî, caminin hatlarını yazmak uğruna gozlerini feda etti. Bu şerefi ona bahşediniz!
Ardından yapılan dualar ve Âminlere karışan gozyaşlarıyla cami ibadete acıldı.
SULEYMANİYE KULLİYESİNDE KİMLERİN MEZARI VAR? Caminin haziresinde iki turbe vardır. Bu turbelerden birinde padişahın hanımı Hurrem Sultan medfundur. Diğerinde ise Kanuni Sultan Suleyman, kızı Mihrimah Sultan ve Sultan II. Suleyman ile Sultan II. Ahmet medfundur.
Mimar Sinan vefat edince Suleymaniye Kulliyesi ’ninyanı başında mutevazi bir mezarlığa defnedildi. Suleymaniye Camisi tamamlandıktan sonra kulliyenin masraflarını karşılamak uzere: 217 koy, 2 mahalle, 30 mezra, 5 koy mahsulu, 7 değirmen, 2 dalyan (balık ciftliği), 2 iskele, 1 cayırlık, 2 ciftlik, 2 ada ve 1 hisse olmak uzere 271 vakfın geliri camiye bağışlandı.
SULEYMANİYE CAMİÎ NEREDEDİR? - HARİTA
İslam ve İhsan