Kuran'da "Calışmış, (fakat boşuna) yorulmuşlardır.” (el-ĞÂşiye, 3) ayeti kimlere hitap etmektedir? Halinden ibret almamız gereken kole olduğuna sevinen ve mutlu olan Allah dostu...MevlÂn Hazretleri “Ben kul oldum, kul oldum, kul oldum! Ben Âciz kul, kulluğumu îf edemediğimden utandım. Ve ben başımı onume eğdim. Her kole ÂzÂd edilince sevinir. İlÂhî! Ben ise, Sana kul-kole olduğum icin sevindim…” demiştir.
Yunus Emre Hazretleri buyurur:
Okumaktan mÂn ne, kişi Hakk ’ı bilmektir,
Cun okudun bilmezsin, ha bir kuru emektir!
Bir mekteb-i Âlem olan bu fÂnî hayata, okumak icin geldik. Nitekim ilk inen Âyet-i kerîme “oku” emriyle başlar. Fakat bu okuma, aynı Âyetin devamında bildirildiği uzere; “AllÂh ’ın adıyla bir okuma”dır. (el-Alak, 1) Hayat, hÂdisat, vukuÂt, kÂinat, hep CenÂb-ı Hakk ’ın adıyla okunduğu zaman kişiyi hakka ve hayra ulaştırır.
Bu ise, zihnî bir okumadan ziyÂde, kalbî bir okuyuşu îcÂb ettirir. ÎmÂnın nurlandırdığı bir kalp gozuyle Âlemleri temÂşÃ‚ etmeyi gerekli kılar. İşte bu başarıldığı takdirde; kalbe zuhurÂt, sunuhÂt ve kudsî ilhamlar akmaya başlar, mÂrifetullah ’tan tecellîler nasîb olur.
Nitekim Selcuklu Medresesi ’nin dersiÂmı olan MevlÂn Hazretleri, zÂhirî ilmin zirvesindeki o hÂli icin değil; kalben merhaleler kat edip kendisine nice sır ve hikmetin ayÂn olmaya başladığı, mÂrifetullah ’tan ufuklar acıldığı, kulluğun hakîkatini idrÂk ettiği zamanki hÂli icin; “piştim ve yandım” demiştir. Yine bu hÂlin mÂnevî hazzı icinde;
“Ben kul oldum, kul oldum, kul oldum! Ben Âciz kul, kulluğumu îf edemediğimden utandım. Ve ben başımı onume eğdim. Her kole ÂzÂd edilince sevinir. İlÂhî! Ben ise, Sana kul-kole olduğum icin sevindim…” demiştir.
İşte bu hakîkatlerin zıddına; kişiye kulluğunu, hicliğini, acziyetini unutturan, onu gurur, kibir ve gaflete sevk ederek Hak ’tan uzaklaştıran okumalar; hakîkatte kuru bir emekten, beyhûde bir yorgunluktan, hatt ebediyet iflÂsından başka bir şey değildir. Boyle kimseler, Kur ’Ânî ifadesiyle; عَامِلَةٌ نَاصِبَةٌ : Calışmış, (fakat boşuna) yorulmuşlardır.” (el-ĞÂşiye, 3)
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Altınoluk Dergisi, 2019 – Ekim, Sayı: 404, Sayfa: 032
MEVLÂNÂ CELÂLEDDÎN-İ RÛMÎ HAZRETLERİ KİMDİR?
YUNUS EMRE HAZRETLERİ KİMDİR?
İslam ve İhsan