
Sultan 3. Mustafa kimdir? Sultan 3. Mustafa ’nın annesi ve babası kimlerdir? Sultan 3. Mustafa nasıl biriydi? Sultan 3. Mustafa nasıl bir eğitim donemi gecirdi? Sultan ucuncu Mustafa doneminde neler yaşandı? Sultan ucuncu Mustafa nasıl oldu? Kısaca Sultan 3. Mustafa ’nın hayatı…Sultan 3. Mustafa, 1717 yılında, İstanbul ’da doğdu. Babası Sultan 3. Ahmed, annesi Mihrişah Sultan ’dır. Sultan 3. Mustafa, 26. Osmanlı padişahı ve 105. İslam halifesidir. Babasının 1730 yılında padişahlıktan ekilmesinden sonra 27 yıl kafes hayatı yaşadı. Amcasının oğlu Sultan 3. Osman ’ın vefatı uzerine 1757 yılında tahta gecti.
KISACA SULTAN III. MUSTAFA KİMDİR? (1757 – 1774) Sultan Ucuncu Mustafa, 28 Ocak 1717 gunu, İstanbul ’da dunyaya geldi. Babası Sultan Ucuncu Ahmed, annesi Mihrişah Sultan ’dır. Sultan Ucuncu Mustafa orta boylu, iri gozlu, yassı burunlu ve siyah sakallı idi. Heybetli ve kuvvetli bir vucuda sahipti. Cok iyi bir tahsil yaptı. Astroloji ile meşgul oldu. İslÂm ve Osmanlı tarihlerini inceledi.
Sultan Ucuncu Mustafa, son derece dindar, tutumlu, muşfik, calışkan ve comert bir insandı. İki dakika suren ve İstanbul ’un hemen hemen yarıdan fazlasını yıkan buyuk depremde evlerini, yakınlarını kaybeden halka kendi kesesinden yardım etti. Adaletle hukmeder, haksızlıklara asla goz yummazdı. Yalandan, riyadan ve ruşvetten nefret ederdi. Asla gurura kapılmaz, buyukluk taslamaz, yapamayacağı işleri vaad etmezdi.
Sultan Ucuncu Mustafa, yenileşmenin gerektiği fikrindeydi ve ıslahat yapmak istiyordu. Prusya Kralı İkinci Frederik ’in ıslahat hareketlerini duymuş, Ahmed Resmî Efendi ’yi ona gondermişti. Prusya Kralı İkinci Frederik, Sultan Ucuncu Mustafa ’ya Ahmed Resmî Efendi aracılığı ile başarısının uc altın anahtarı dediği oğutlerini gonderdi.
– Bol bol tarih okuyun, eski tecrubelerden faydalanın.
– Guclu bir orduya sahip olmaya calışın ve barış zamanında askerlerinizi surekli eğitime tÂbi tutun.
– Hazineniz daima parayla dolu bulunsun, ekonomiye onem verin.
Sultan Ucuncu Mustafa, bu oğutleri dinledikten sonra acı acı guldu. Sonra da “Biz de bunları yapmak niyetindeyiz, lÂkin yolu nedir?” diye mırıldandı. Memleketine en buyuk felÂketin Rusya ’dan geleceğini duşunuyordu. Mudafaa icin geceli gunduzlu calışarak her turlu hazırlığı yaptı. Savaşlarda kullanılmak uzere hazineyi altınla doldurdu.
Suveyş Kanalını bile actırmayı duşunuyordu. Fakat iş başına getireceği yetenekli devlet adamlarının olmaması onu uzuyordu. Rus Savaşı sırasında uzuntusunden hastalandı ve kalp yetmezliğinden dolayı 21 Ocak 1774 gunu vefat etti.
Sultan Ucuncu Mustafa, orduda bir yenileşme gerektiği fikriyle hareket ediyordu. Askerlere eğitim kuralları getirdi. İtirazlara aldırmadan tufeklere sungu taktırdı. Yeni bir tophane kurdurup guclu toplar dokturdu. Bahriye, istihkÂm ve topcu okulları actı. Yaşlı subaylara bile eğitim mecburiyeti getirdi. Ordudaki ıslahat konusunda Baron de Tott adlı Macar uyruklu Fransız ’dan cok yararlandı. Baron de Tott, Osmanlı topcu sınıfını yeniden ele alıp modernize etti ve askere Avrupa usûlu eğitim yaptırdı.
Sultan Ucuncu Mustafa şair bir padişahtı. Cihangir mahlasıyla yazdığı şiirleri cok meşhurdur. Şiirlere “el-fakir Mustafa Han-ı SÂlis” şeklinde imza atardı. Şiirlerinden birisinde şoyle der:
Yıkılupdur bu cihan sanmaki bizde duzele Devlet-i cerh-i denî verdi kamu muptezele Şimdi ebvÂb-ı saadetle gezen hep hezele İşimiz kaldı heman merhamet-i Lem Yezel ’e.
SULTAN III. MUSTAFA ’NIN COCUKLARI Erkek cocukları: Ucuncu Selim, Mehmed
Kız cocukları: Şah Sultan, Fatma Sultan, Bekhan Sultan, Fatma Sultan, Hibetullah Sultan
SULTAN III. MUSTAFA DONEMİ VAKALARI Tahta gectiği donemde Avrupa'da Yedi Yıl Savaşları olmaktaydı. Ordu ve donanmada ıslah calışmaları yaptı. Ordu icinde surat topcuları adı verilen bir birlik oluşturdu. 1 Mayıs 1769 yılında Hotin zaferi kazanıldı. Kırım Rus işgaline girdi. Ruslara karşı Ozu, Yerkoyu, Silistre ve Varna zaferleri kazanıldı. OSMANLI PADİŞAHLARI VE HAYATLARI
OSMANLI PADİŞAHLARININ KABİRLERİ NEREDE?
OSMANLI DEVLETİ” Mİ, “OSMANLI İMPARATORLUĞU” MU?
İslam ve İhsan
OSMANLI DEVLETİ” Mİ, “OSMANLI İMPARATORLUĞU” MU?