Buyuk Selcuklu Sultanları; Sultan Alparslan ve Melikşah ’ın vezirliklerini yapan ve İslam ’a olan hizmetleri icinde bilhassa Nizamiye Medreselerinin kuruluşuyla tanınan Nizamu ’l Mulk ’un uğradığı hain suikastın ardında, şehadet şerbetini icişi…Sultan Alparslan ve Melikşah ’ın vezirliğini yapan Nizamu ’l Mulk, Âlimlere cok ihsan ederdi. Kendisi de fıkıh ve hadis Âlimi idi. Adaleti ile devleti idare etti. Cok sayıda hayrat olarak cami ve medrese yaptı. Bağdat ’daki meşhur Nizamiye Medrese ve Kulliyesi ’ni kurdu.
YAPTIĞI HAYIRLARI ELEŞTİRENLERE MUTHİŞ CEVAP Bir Selcuklu beyi, Sultan Melikşah ’a “Nizamu ’l Mulk her yıl fakirlere, Âlimlere 300 bin dinar veriyor, eğer bu para orduya tahsis edilse İstanbul ’u bile fethetmek mumkundur” demişti. Bu hususu kendisine hatırlatan sultana Nizamu ’l Mulk ’un verdiği cevap, onun hakkında fikir sahibi olmamıza fazlasıyla yetiyor: “Ey Sultan-ı Âlem! Allah-u TeÂl sana ve bana hic kimseye nasib olmayan lutuf ve ihsanda bulunmuştur. Buna karşılık, sen Allah ’ın dinini yukseltmeye calışan, onun aziz kitabını hÂmil bulunan kimselere yılda 300 bin dinar sarfetsen cok mudur? Sen her yıl askere bunun iki mislini harcıyorsun. Halbuki onlardan en kuvvetlisi ve en nişancısının attığı ok bir milden ileri gitmez. Ellerindeki kılıclarla yalnız yakınlarında bulunan kimseleri oldurebilirler. Ben ise sarf ettiğim bu para ile oyle bir ordu donatıyorum ki onların duaları ta arşa kadar gider ve Allah ’a vasıl olmalarına hic bir engel yoktur.”
EN BUYUK DUŞMANI HASAN SABBAH Vezir Nizamu ’l-Mulk ’un Âlim olduğunu soylemiştik. Bu Âlimin de en buyuk duşmanı şuphesiz Hasan Sabbah isimli sapıktı. Dolayısıyla Hasan Sabbah soysuzu, buyuk vezir Nizamu ’l Mulk ’u hep baş duşmanı bilmiştir.
SUİKAST İLE NAMERTCE OLDURULDU 485 Hicri Ramazan ’ında (Ekim 1092) Melikşah, Vezir Nizamu ’l Mulk, Tacu ’l Mulk, Terken Hatun beraberce Bağdat ’a giderlerken, Nihavend yakınlarında konaklamışlar, Hasan Sabbah ’ın adamlarından “Ebû Tahir” adında bir cani, Musluman kıyafetinde, elinde bir dilekce olduğu halde iftar vakti otağına gitmekte olan Nizamu ’l Mulk ’e yaklaşmış, elindeki dilekceyi takdim etmiş, vezir kağıdı okumakla meşgul iken, ansızın hancerini, Nizamu ’l Mulk ’un, goğsune saplamıştı. “Buyuk Selcuklu veziri” ve dua orduları komutanı ve Melikşah ’ın baba diye hitab ettiği Nizamu ’l Mulk ’un kalleş bir el tarafından yediği darbe ağırdı. Yara şiddetli idi.
Sûikastten az sonra NizÂmu ’l Mulk, “gozbebeği” olarak kabul ettiği, Hazret-i Omer ve Hazret-i Osman ve Muslumanların buyuk seyyidi Hazret-i Huseyin ve daha nice İslÂm şehitleri gibi... Ve vezirliğini yaptığı buyuk Selcuklu Sultanı gibi şehadet şerbetini icmişti. 15 Ekim 1092.
Kaynak: Sadık Dana, İslam Kahramanları 2, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan