
Osmanlı Devleti'nde bir donem her yıl ramazan ayının 15'inde Topkapı Sarayı'nda ziyarete acılan "Hırka-i Saadet"e dokundurulduğu icin buyuk manevi oneme sahip el bezlerinden (destimal-i şerif) biri Bursa Kent Muzesi'nde sergileniyor.
Bursa'daki destimal-i şerif, soyu Akkoyunlulara uzanan, Osmanlı doneminde 56 paşa cıkaran ve kuşaktan kuşağa gecen Bosna Hersek Sancak Beyliğini dort asır yuruten "Cengic" ailesinin, muzeye bağışladığı barutluktan cıktı.
Sultan 2'nci Abdulhamid tarafından Haydar Cengic'e hediye edilen, uzerinde Osmanlıca yazılar bulunan ve manevi değeri buyuk olan destimal-i şerif ramazan ayı dolayısıyla ziyarete acıldı. Muzenin ziyaretcileri buyuk ilgi gosterdikleri destimal-i şerifi inceleyerek, gorevlilerden bilgi alıyor.
BULUNAN ESER: DESTİMAL-İ ŞERİF
Bursa Kent Muzesi Muduru Ahmet Erdonmez, "Yaklaşık 1,5 yıl once Bursa'nın koklu ailelerinden Cengic ailesinin son ferdi Leyla İlova'nın, atalarından kalan kılıc, ateşli silah, tılsımlı gomlek, tekstil malzemeleri, ferman, barutluk gibi eşyaları muzeye bağışlandı. Bu eşyalar, bir yıl boyunca sergide kaldı. Bir gun silahları ve barutlukları temizlerken, barutluğu actık, icinden bir bez tulbent cıktı. Tulbenti actığımızda uzerinde bazı Osmanlıca yazılar olduğunu gorduk. Ne olduğunu cozemedik. Daha sonra Uludağ Universitesi İlahiyat Fakultesindeki hocalar vasıtasıyla bunun destimal-i şerif olduğunu oğrendik" dedi.
DESTİMAL-İ ŞERİF'İN HİKÂYESİ
Osmanlı Devleti zamanında Cengic ailesinden bircok paşanın gorev yaptığını ifade eden Erdonmez, “Bir ramazan ayında, Peygamber Efendimizin hırkası uzerine bu bez seriliyor ve Topkapı Sarayı eşrafı hırkayı ziyaret ediyor. Sonunda padişah, sevdiği, yakın hissettiği birine bu destimal-i şerifi hediye ediyor. Bu da Cengic paşalarından biri. O da bunu saklıyor ve tesadufen barutluğun icinden cıkıyor. Bazı kaynaklarda yer alan bilgilere gore, destimal, Farscada el bezi, mendil anlamına geliyor. Destimal-i şerif ise Topkapı Sarayı'nda, kutsal emanetlerden Hazreti Muhammed'e ait Hırka-i Saadet ziyaretlerinde dağıtılan ince tulbentleri ifade ediyor. Her bir misafir bu mendilleri omur boyu ozenle saklar, vefat ettiğinde kefenlenmeden once yuzlerine kapatılmasını vasiyet ederdi" şeklinde konuştu.
Bursa Kent Muzesinde sergilenen destimal-i şerif ramazan ayı boyunca ziyaretcilerini bekliyor.
Kaynak: İHA
İslam ve İhsan